Във всяка секция ще има по едно устройство

Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще осигури държавата за изборите на 2 април. Това обясниха за NOVA от министерството на електронното управление.

По-малко от два месеца преди вота, обаче все още няма яснота какви ще са устройствата, а това провокира критики към министерския съвет от гражданския съвет към ЦИК.

Последните промени в Изборния кодекс задължиха вотът в страната да бъде заснет. Мотивът– гаранция за честността. Записът ще бъде пуснат след края на изборния ден, когато ще започне преброяването на бюлетините.

Как ще се заснема броенето на бюлетините при вота

“Всяка бюлетина се изважда от избирателната кутия, в която са поставени - една по една. И човекът, който го прави - членът на секционната избирателна комисия , би трябвало да огласява начина, по който е гласувано и да го показва”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

За устройствата ще отговаря Министерството на електронното управление.

“Трябва да обхванем всички секции в страната. Да осигурим звук и картина. Ще записват от момента на преброяване, до края на този процес”, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров. 

Все още обаче има много неизвестни.

ЦИК отказа да регистрира 2 партии и 1 коалиция за вота

“Не е нормално месец и половина преди изборите да не е ясно какво ще се случва. Не е ясно какви ще са устройствата, с които ще се осъществява видеонаблюдението - камери ли ще са, таблети ли ще са, телефони ли ще са”, попита председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева. 

Във всяка секция ще има по едно устройство. Камерите, които се ползват при изпити в училищата обаче не са подходящи, обясни министър Тодоров.

“От 12 хил. секции близо 45% не са разположени в учебни заведения”, каза още министърът. 

Ще има и резервни устройства. Те ще се бъдат сменяни на място при възникване на проблем в секцията. Преброяването ще се излъчва онлайн.

Партиите и коалициите, които ще участват в изборите, могат да променят състава и имената си

А заради всичките притеснения от проблеми от Обществения съвет към ЦИК поискаха от президента и премиера да се направи Граждански борд, с всички отговорни институции.

Все още обаче нямат отговор от институциите. Колко ще струват устройствата за видеонаблюдение също не е ясно. За тях ще бъде направена обществена поръчка. А на следващото заседание на кабинета вероятно ще бъде решено какви устройства ще се ползват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.