Страната ни не е изпълнила ангажиментите си за влизане в еврозоната, заяви финансовият министър

България няма да успее да спази датата 1-ви януари 2024 година за влизане в еврозоната. Това заяви на специален брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова. По думите й страната ни няма да изпрати междинен Конвергентен доклад за февруари, тъй като в момента не изпълняваме част от критериите.

"Страната ни ще подаде Конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите си и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в следващото Народно събрание. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ", обясни министърът. 

Причината да не приемем еврото от началото на следващата година, е невъзможността на страната ни да покрие важни критерии. Според европейските ни партньори, България изостава в законодателството, свързано с приемането на европейската валута.
Наред с това препъни камък се оказва и високата инфлацията у нас, която не може да бъде овладяна. Така членството ни в еврозоната може да се измести в най-добрия случай за 1 юли 2024-та или за началото на 2025-та година.

За да се отворят вратите към еврозоната, страната ни трябва да приеме 4 законопроекта и да покрие критериите за ниво на инфлацията. 

„Беше договорено да подадем конвергентен доклад в момента, в който си изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в парламента”, каза финансовият министър Росица Велкова.
„Ще очакваме от парламента приоритетно да гласува законите за въвеждане на еврото. Страната ни може да подаде веднага доклад, ако успее да покрие критериите до средата на юли” допълни тя.

Това означава, че бихме могли да бъдем приети не по-късно от 1-ви януари 2025-та година.  Възможно е и по-ранна дата юли 2024-та година.

Отказът за членство неминуемо ще се отрази негативно на страната, смятат финансисти. И определят несправянето с инфлацията като най-големия пропуск.

По думите на финансиста Михаил Кръсев до сега никога не е правен компромис за страна, която се присъединява към еврозоната в компонента на инфлацията. Според експерти, изпълняването на критериите е лесно, трябва обаче воля от страна на управляващите.

„Критериите, дори и да не бъдат изпълнени, може да си затворим едното око и да бъдем присъединени ако има желание на институциите. Самият факт, че ние през последните месеци обсъждахме това, че някакви дребни поправки в закони ни спъват за еврозоната означава, че на ниво очаквания не демонстрираме такава за присъединяване.

Според финансовият министър отлагането на приема ни в еврозоната ще се отрази негативно на кредитния рейтинг на страната.

Не закъсняха и политическите реакции – от ГЕРБ обвиниха ПП за отлагането на членството ни в еврозоната. "Да, България" атакуваха ГЕРБ, ДПС, „Възраждане”, БСП и БВ за неприемане на законови изменения, които са важни за членството. От левицата припомниха, че отдавна алармират, че инфлацията, ще е пречка за приема ни в еврозоната.

„Възраждане” пък приеха отказа ни за еврозоната като успех. А Според финансовия министър в кабинета "Петков" Асен Василев с днешното си решение българското правителство е нарушило решението на парламента за необходимостта от предприемане на всички стъпки, така че България да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.