Това не винаги означава злоупотреба от страна на секционните комисии, допълват те

Видеонаблюдението на изборите крие възможност за проблеми в деня на вота на 2 април. Такива притеснения изразиха експерти. Според новите изборни правила преброяването на вота след края на изборния ден трябва да се излъчва онлайн на специална платформа в интернет. На места обаче може да има проблеми с интернет връзката.

Малко повече от месец преди изборите устройствата за видеозаснемане на вота все още не са купени. Вероятно до дни правителството ще реши какви точно да бъдат те. Но експерти изразиха притеснение, че един от проблемите с тях може да е липсата на интернет връзка.

Ваня Нушева, преподавател по „Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация“ в СУ „Климент Охридски, каза, че става въпрос все за излъчване от над 11 хиляди секции и навсякъде е възможно да стане срив.

Но това може да породи и оспорвания на вота.

„Това не винаги означава някаква злоупотреба от страна на секционните комисии, може връзката да не сработи достатъчно добре“, допълни Нушева.

В такива случаи обаче е предвидено близо 12-те хиляди устройства да имат памет, на която да се записва преброяването.

ВИДЕОКОНТРОЛ ЗА ВОТА НА 2 АПРИЛ: Близо 12 хиляди камери ще заснемат преброяването на бюелетините

Министърът на електронното управление Георги Тодоров каза, че трябва да се изгради сайт, на който онлайн или на следващия ден да може да се прегледа записа.

Според Ваня Нушева е важно какви ще са указанията на ЦИК към СИК.

Все още точни указания към РИК за заснемането на преброяването няма, затова и общините все още не проверяват интернет връзката. Благоевград е една от общините, в които има по-отдалечени населени места и там са възможни проблеми със излъчването на преброяването. 

Антоанета Богданова, председател на РИК 01 – Благоевград, каза: „ Има не малко отдалечени населени места, така че може би там ще има проблеми.“

Възможно е и процесът с отчитането на вота пред камерите да доведе до забавяне, защото всяка бюлетина ще се показва пред камерата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.