Мигрантската криза коментираха адвокатите Димитър Марковски и Людмил Рангелов.

Мигрантската криза, ролята на правосъдната система в трагедията с мигрантите в Локорско и необходимостта от законодателни промени за трафика на хора коментираха адвокатите Димитър Марковски и Людмил Рангелов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Може да се сключват споразумения с човек, съден за каналджийство, законът го позволява. Упрекът се отправя само към прокуратурата, затова трябва да се уточни, че споразумението се утвърждава от съда“, каза Рангелов.

Марковски посочи, че докато има конфликти между институциите няма да се реши мигрантската криза.

Рангелов коментира: „Законодателят е реагирал на засиления мигрантски натиск през 2015 г. Направени са промени в посока на завишаване на наказанията. Ако единственият начин за превенция на тези престъпления е завишаване на наказанията, това не говори добре за част от системата на МВР.

Демерджиев: Не може да се сключват споразумения с човек, задържан два пъти за каналджийство

„Вдигането на размера и увеличаване на наказанията при всяка случваща се трагедия не е панацея на решаване на тези проблеми. За трафик на хора предвидените наказания не са снизходителни“, каза Марковски. Той допълни, че споразуменията се сключват в рамките на законовите разпоредби. „Защо все обвиняваме правоохранителните органи в държавата, при положение, че имаме добър закон, добре регламентиран и индивидуално прилаган за всеки един човек на подсъдимата скамейка“, уточни Марковски. Той уточни, че трябва да се работи върху организацията и техническото обезпечаване на границата.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.