28 пъти е прекрояван Изборния закон, обясни Любомир Стефанов

Решението на ЦИК е израз на функционална неграмотност и недобросъвестност. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS. Повод за думите му е решението на Централната избирателна комисия, с което са приели да се записва обща сума от гласувалите с хартиена бюлетина и машинен вот.

„Продължаваме да се лутаме от пожарникарски мерки в пожарникарски мерки. Нужно е да се улесни работата на СИК, протоколите да бъдат направени така, че да се ограничи възможността за човешки грешки”, препоръча Стефанов.

Според политолога Юлий Павлов вратички за контролиране на вота няма, ефектът за контрол върху гласоизбирателя е само психологически. Той е категоричен, че: „контролирани и маниупилирани избори няма, има фалшифицирани”.

Честите промени в изборното законодателство са причина да се стигне до ниската избирателна активност, смята Стефанов. „28 пъти е прекрояван Изборния закон от 2014 –та това показва, че няма правила, каза Стефанов. Демокрацията се управлява от гласоподавателите. Хората са загубили доверие в изборния процес”, каза той. С тази теза се съгласи и Павлов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook