По думите му в столицата има заведение с 40 лева административна такса, която е заменила потребителската

Наемите на кабинети за лични лекари с включени консумативи в столични клиники варират между 300 и 600 лева. Софтуерът, принтерите - всичко се поддържа от медика. В София има лечебно заведение с 40 лева административна такса, която е заменила потребителската. Това каза д-р Георги Миндов от Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари за "Твоят ден".

По думите му всички цени са се вдигнали, а осигуровките се плащат според размера на минималната работна заплата. "5,9 млн. души подлежат на здравна осигуровка. 1 млн. решават да не я си плащат. Възможно е и да се въведе различна такса за отделните лечебни заведения - така пациентите няма да знаят колко ще платят", смята той.

Колко плащаме за лекарства, ако се разболеем 

Според него няма внесено предложение за 7,80 лева потребителска такса, която да е 1% от минималната заплата. "Ние казваме само, че трябва да се актуализира. Не можем да работим с цени от 2012 г., заплащането за преглед трябва да бъде индексирано. 10 години този казус е неглижиран. В Белгия потребителската такса е 20 евро", разказа медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.