За жителите на Ахтопол е и още по-скъпо, заради липса на лекари

Колко ни струва да се разболеем? Около 120 лева струва средно лечението на вирусно заболяване при дете, а 4-членно семейство трябва да отдели над 500 лева за лекарства. Това сочат средните разчети на лекари и фармацевти. За жителите на Ахтопол е и още по-скъпо, защото заради липсата на лекари и наложеното пътуване до най-близкото населено място за преглед.

Ива е майка на две деца, които посещавайки детска градина, боледуват почти през седмица. Само за кашлица и хрема, тя отделя минимум по 150 лева. Понякога сумата е двойна. 

Лекар от Царево пътува веднъж седмично до Ахтопол, за да дава дежурства като педиатър. Ако обаче се наложи да се потърси медицинска помощ в различен ден от този, в който идва, сметката набъбва още. 

Сироп за кашлица, лекарства за температура и спрей за нос са сред най-търсените в единствената аптека в района. Това коства не по-малко от 50 лева. Цената на най-евтиния термометър е 8 лева, а дори най-евтините пробиотици са поскъпнали с 30%.

Репортер: Елена Танева

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.