Той се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски

„Цял живот очаквах тази награда. Последните години съм я чувствал все по-близко. Това е лицето на нашия труд. Нашата победа е за всички. Мисля, че се справихме отлично”. Това каза в ексклузивно интервю за „Здравей, България” скиорът Алберт Попов, който записа най-доброто постижение в кариерата си, след като се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски.

„Това е страхотна емоция, на ръба да се разплачеш. Да се разплачеш, заради това, че си дал толкова много. Сега целият труд започва да се отплаща”, каза той.

Скоро на Алберт му предстои още една прекрасна емоция - той очаква да стане баща на момиченце в началото на април. „Чакам го с нетърпение. Смятам, че това е най-важното в живота и ще ми даде още повече сили и в спорта”, допълни шампионът.

По-късно министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди с почетни плакети най-добрия ни алпийски скиор Алберт Попов за това че през уикенда завърши на трето място в старта от Световната купа в САЩ. Така България се завърна сред първите места в Световната купа от 39 години насам.

На срещата в сградата на ММС присъстваха Попов, неговия треньор Ивайло Борисов и президента на Българската федерация по ски Цеко Минев, информираха от Министерството на младежта и спорта.

"Ние не сме изненадани от този успех. Знаем в каква конкуренция работи българския екип, знаем, че световната ранглиста е от 5600 състезатели, което още веднъж подчертава размера на неговия успех. Искам да поздравя и неговия треньор г-н Борисов за усилията, които полага, и за професионализма. Надяваме се в бъдеще да няма такава дълга пауза от 39 години", каза Лечева след срещата с Попов.

В отговор той благодари на министерството, на Българската федерация по ски, на своя треньор, на родителите си за чудесния екип. „Изключително съм горд и страшно радостите от това, което успяхме да постигнем", каза Алберт Попов.

На 26 февруари вечерта Алберт Попов завърши на поделено трето място в крайното подреждане на слалома в американския зимен център Палисейдс Тахо. В нощното състезание българинът се изкачи с 22 места след второто каране, след като бе 25-и след първия манш, и раздели третата позиция на почетната стълбичка с французина Клеман Ноел. За последно до топ 3 стигна легендата Петър Попангелов на 16 декември 1984 година. 60-те точки на Алберт му отреждат 16-а позиция в класирането за Малката световна купа в слалома с актив от 160 точки.

 

 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.