Външните министри на 19-те най-големи световни икономики и Европейския съюз се събраха в Делхи

Напрежението около руската инвазия в Украйна доминира срещата на Г-20. Външните министри на 19-те най-големи световни икономики плюс Европейския съюз се събраха в Делхи, за да обсъдят начините за решаване на най-сериозните глобални проблеми.

Съединените щати, европейските им съюзници и Русия се обвиниха взаимно, че дестабилизират света. Според Русия Западът е превърнал дневния ред на срещата на Г-20 във фарс, а западните делегации искали да прехвърлят отговорността за икономическите си провали на Москва.

„Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, защото за нея няма алтернатива, освен успех на бойното поле. Само ако Украйна постигне успех на бойното поле, тя ще може да постигне успех и на масата за преговори. Тук става въпрос за много повече, за много повече от украинския суверенитет. Залогът са универсалните ценности, залогът е в европейската безопасност и сигурност“, каза министърът на външните работи на Нидерландия Вьопке Хьокстра.

В кулоарите на срещата за първи път от началото на конфликта се проведе и 10-минутна среща между американския държавен секретар и руския външен министър. Антъни Блинкън е призовал Москва да преразгледа решението си за изтегляне от договора „Старт“ за контрол на ядрените оръжия. Русия увери, че няма първа да направи ядрен опит, освен ако Съединените щати не извършат такъв.

Блинкен и Лавров проведоха кратък разговор в рамките на Г-20

Сергей Рябков, зам.-министър на външните работи на Русия, заяви: "Да перефразирам нещо, което се повтаря често от нашите американски партньори - Съединените щати и Киев могат да спрат конфликта утре, ако взимат правилните решения.“

По-рано днес руските информационни агенции съобщиха, че група украински саботьори са взели заложници в района на Брянск. Владимир Путин обаче заяви:

„Руските войници защитават хората от неонацисти и терористи - от тези, които в продължение на осем години измъчваха и убиваха хора в Донбас; от тези, които убиха Дария Дугина в Москва; от тези, които днес извършиха поредния терористичен акт, поредното престъпление. Те проникнаха в граничната територия и откриха огън по цивилни граждани“, каза Владимир Путин.

Киев официално отрече да е замесен в подобно нападение, но междувременно се появи информация, че то е извършено от руска доброволческа група, която се противопоставя на режима в Москва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.