Курсът се провежда в Медицинския университет в Пловдив

Бъдещи парамедици започна да обучава Медицинският университет в Пловдив. Те изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център. 

Тук студентите имат шанс да лекуват роботи, които имат жизнени функции. Те кашлят, кихат, имат пулс и могат да бъдат оперирани. Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебета, както и жени в напреднала бременност.
Нарастващият брой инсулти и инфаркти, както и природни бедствия с жертви, карат университета да наблегне на обучението на хората, които първи поемат пострадалия пациент.

Ваня Николова е военнослужеща от Карлово. Тя е един от курсистите в специалността „Парамедик“.  „Завърших курс във ВМА-София за бойни санитари и реших, че за да се развивам и да съм в помощ е моите колеги е добра идеята да се запиша в Медицинския университет в Пловдив, за да имам по-добри знания“, споделя тя.

Сред обучаващите е проф. Радосвета Уелс, която е програмен директор по спешна медицина на Тексаския технологичен университет в Ел Пасо. В продължение на 20 години тя работи в САЩ. "Курсът е двудневен. Бъдещите парамедици ще бъдат запознати с най-важните и животоспасяващи действия, които могат да приложат в една спешна ситуация. Ще има различни спешни състояния както от сферата на токсикология, така и от сферата на травмата. Ще има състояния, в които се налага обдишване, сърдечен масаж", подчерта тя. 

В Медицински тренировъчен симулационен център бъдещите лекари от различни специалности се обучават интерактивно по международни стандарти.

Според проф. д-р Мариана Мурджева – ректор на Медицински университет-Пловдив, този симулационен център е уникален с така наречените интерактивни дъски, които могат да симулират сценарий на болни пациенти, които са със симптоматика, внезапно остро начало, които симулират инфаркти, инсулти. А специфичното на професията „парамедик“ е, че можеш да спасиш живота на един човек, ако си близо до него.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.