Здравният министър Асен Меджидиев настоява договорът за доставка да бъде прекратен

Близо 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID -19 ще бъдат бракувани тази година. От здравното министерство обясняват, че количествата, които имаме, многократно надхвърлят търсенето в страната. Затова ресорният министър Асен Меджидиев настоява договорът за доставка да бъде прекратен. Въпросът вече е поставен пред Европейската комисия.

В същото време специалисти са категорични, че ваксините остават най-сигурният начин за предпазване от COVID.

Прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. Това е обяснението на здравното министерство защо няма нужда да купуваме повече. От ведомството отчитат, че до момента са бракувани повече от 2 милиона дози. И има още много, които ще се окажат купени напразно. А колко точно са парите на вятъра, не уточняват. Но сметките показват, че са достатъчни, за да бъде построена детска болница.

Проф. Александрова: Актуализираните COVID ваксини намаляват 3 пъти риска от хоспитализация

В кабинета на д-р Христов желаещи да се ваксинират срещу COVID -19 няма.

„В момента интересът е нулев, буквално. За последно съм слагал ковидна ваксина на 6 януари. От тогава насам имаме едно единствено запитване”, заяви д-р Николай Христов.

Обяснението, според него - ниската заболеваемост и сравнително лекото протичане.

„Хората някак си удобно забравиха за това, което преживяхме. Дори като поставим диагноза COVID с тест, пациентите са изненадани- ама то нали вече го няма”, разказва д-р Христов.

Към бракуваните над 2 млн. дози ваксини тази година, се очаква в началото на следващата да бъдат добавени още 650 000, чийто срок на годност изтича тогава.

„Просто не съм зареждал, няма смисъл, те си имат срок на годност. После трябва да бракувам”, обяснява д-р Христов.

Отчитайки все по-слабия интерес към поставянето на ваксини срещу щама, който преди 3 години промени света, от здравното министерство са категорични, че повече пари на вятъра не бива да се дават. А на фона на сметките за похарчени напразно пари, вирусолозите продължават да отчитат ползите от поставянето на ваксини.

„Ваксините са ефективни. Още на 13 януари Центърът за контрол на заболяванията изнесе данни за това, че актуализираните ваксини намаляват 3 пъти риска от хоспитализация в сравнение с тези, които не са актуализирани и 19 пъти риска от смърт”, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.