Те коментираха политическата криза в страната

Шансовете за стабилно управление през 2023 г. коментираха политолозите Борис Попиванов и Цветанка Андреева в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Няма привличане на избирателите, които са разочаровани, апатични. Цялата амбиция е в преразпределяне на гласуващите“, каза Попиванов. Андреева посочи, че в политическата криза, „се проиграха и популистите“.

Попиванов допълни, че голяма част от предизборните послания са посветени на важни външнополитически въпроси. Той каза, че част от приоритетите, които си поставят част от партиите и коалициите, заобикалят социално-икономическите проблеми на обществото. „Залогът за парламентарните избори допълнително се подкопава от кампанията за референдуми“, допълни той.

Андреева каза, че идеята за президентска република „няма да вкара ИТН в парламента този път“. „Президентското управление, през изкривения инструмент на служебната власт, не дава доброто решение за България“, допълни тя. Андреева посочи, че референдумите, за които говорят от БСП, ерозират лявата подкрепа за партията. Тя уточни, че състоянието на левицата е следното: „Там вече имаме изключително отслабено БСП. Това не е плод само на персоналното лидерство на Нинова, а и на липсата на истинско ляво, социално, европейско.“ Андреева каза, че не е адекватно в 21 век да се говори за „джендър идеология“.

Попиванов смята, че референдумите не помагат в изборите. Андреева е на мнение, че е по-лесно да се „играе опозиция“. Тя допълни, че политиците трябва да слушат обществото, а не личния си и партиен интерес, защото държавата има нужда от редовен кабинет.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook