Вижте съветите на д-р Алексиев

„Здравият сън е този, след който сме бодри, чувстваме се добре. Човек има нужда средно от 7-8 часа сън. Някои имат нужда от по-малко, други – от повече сън. Децата имат повече нужда от сън, защото са в най-активния период от живота си, в който организмът расте. Първо те имат нужда от 10-11 часа сън. През пубертета това количество намалява на около 9 часа и около 20-ата годишнина достигаме до тази средна нужда от 7-8 часа сън”. Това каза в предаването „Пулс” на NOVA NEWS д-р Филип Алексиев.

С напредването на възрастта намалява нуждата от сън, обясни неврологът, който е специалист по нервни болести и учен, изследващ тайните на съня.

„Когато спим по-малко от 6 часа, сме предразположение да напълняваме по-бързо. Това се дължи и на хормонални промени и се оформя като тенденция във времето”, обясни неврологът.

Здравият сън удължава живота

Той изтъкна, че сънят и дейността ни през деня си взаимодействат. „Ако не спим достатъчно, не се храним здравословно, не лекуваме хроничните си заболявания – това всичко влияе върху общото ни състояние”, каза д-р Алексиев.

Той се позова на проучване, че около 40% от младите хора спят по-малко от необходимото. „Сънят е константа, не може да отнемаме от него. Има известни разлики между мъжете и жените за нуждата от сън. При жените има цикличност на хормоните, което го няма при мъжете. Жената е по-склонна към тревожност, към безсъние. При мъжа се появява учестеното дишане – сънна апнея”, каза неврологът.

Какво да консумираме при безсъние

Безсънието има няколко характеристики – дали може да заспим, дали спим цяла нощ, дали се будим прекалено рано сутринта, дали се събуждаме ободрени. За всеки тези неща са различни, най-често тревожността ни пречи да заспим, обясни специалистът по нервни болести.

Той е категоричен, че трябва да имаме регулярни часове на ставане и лягане. „Имаме тенденция да заспиваме по-късно, най-вече да заспиваме на екран. Това започва да ни прави проблеми със заспиването, да се събуждаме неотпочинали, да сме уморени през деня”, каза д-р Алексиев. В същото време той каза, че ако човек спи над 10 часа, това също води до проблеми.

Той препоръча да имаме един и същи час за ставане, а часовете за лягане ще се напаснат. Добре е да си лягаме, когато усетим нуждата от сън, а не по задължение, стана ясно от думите на д-р Алексиев.

Д-р Йорданов: Не започвайте лечение на хремата с антибиотици

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.