Договориха ли се социалните партньори

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Правителство, синдикати и работодатели обсъдиха двойното увеличение на командировъчните. Проектът на постановление беше внесен за обществено обсъждане от социалния министър в края на януари.

Обсъждат командировъчните у нас да нараснат двойно

Социалните партньори постигнаха съгласие по отношение на предложенията. От работодателските организации изразиха притеснения относно възможността парите за служебни разходи да се увеличат с до 200%, при преценка на работодателя или когато това е залегнало в колективен трудов договор.

От синдикатите настояват инфлационният елемент да бъде водещ, така че да не се налага и през следващите 15 години да няма актуализация на парите за командировки.

Какво показват разчетите

Когато се пътува за един ден, без нощувка, дневните ще бъдат 20 лева, а не както досега 10. Когато обаче командировката е с преспиване - сумата скача от 20 на 40 лева за ден.

При пътуване в чужбина сумата е различна, спрямо държавата. За повечето европейски страни се предвиждат малко над 50 евро на ден. Парите ще се определят спрямо методика, изработена от Финансовото министерство.

Сред предложенията е и възможност командировъчните да се издават в електронен вид.

Разходите за командировки не са актуализирани от 2008 година, а тези за чужбина от 2004 г. Очаква се предложенията за промени да бъдат внесени в Министерския съвет още утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.