За подходящия и интересен интериор са важни и дребните детайли

Спалнята е това помещение от дома, което трябва да ви носи спокойствие, да ви предразполага към пълноценна почивка, както и да се чувствате комфортно по време на престоя си там. 

За да постигнете едновременно подходящ и интересен интериор, е важно до голяма степен да обърнете внимание не само на цялостната картинка, но и на дребните детайли, които имат отношение към крайния резултат. 

Сред най-важните решения, които трябва да вземете, е на какви мебели да заложите. В онлайн и физическите магазини ще откриете голямо разнообразие от качествено обзавеждане, сред което да откриете подходящото за вашия дом.

Кои са задължителните мебели, които трябва да притежавате в своята спалня?

Когато решите да обзаведете вашата спалня с изцяло нови мебели, то има няколко такива, които се явяват задължителни, за да разполагате с пълноценно и функционално пространство:

  • легло – в зависимост от това дали помещавате стаята самостоятелно или с партньор, ще откриете различни модели легла, които могат да бъдат едноместни, персон и половина и двуместни. Изберете правилният размер, който ще съвпадне с разполагаемото място. Съчетайте външния му облик с интериора на останалите мебели;

  • матрак – важно е да изберете комфортен вариант, защото именно матракът определя колко пълноценен сън ще получите. Трябва да изберете какъв размер да бъде, с каква дебелина, дали да бъде пружинен или с пяна, дали искате да бъде с едно или две лица; 

  • гардероб – ще откриете множество различни предложения, които се различават по размер, дизайн, вътрешно и външно разположение, както и материал на изработка. Уверете се, че избрания от вас вариант ще пасне на свободното пространство, което сте му отредили да заеме, както и че вътрешното разположение на рафтовете и чекмеджетата е подходящо за съхранение на вашите вещи.

Какви допълнителни мебели можете да изберете?

Като допълнителни мебели, които са пожелателни и нямат задължителен характер, но допринасят значително за комфорта ви в помещението, са:

  • скрин – ако имате нужда от допълнително място за съхранение на вещи, скриновете са отличен вариант. Ще ги откриете в различни варианти по размер, материал на изработката, цвят и съвместимост;

  • тоалетка и нощни шкафчета – ако имате много козметични продукти, аксесоари и принадлежности, то тоалетката и нощните шкафчета са отличен начин да ги държите в прецизен ред подръка.

5 съвета от специалисти при обзавеждане на спалня

За да успеете да постигнете отличителен интериор в спалното ви помещение, можете да се доверите на съветите от професионалистите:

  1. Изберете конкретен стил, по който да се водите

    Ако искате да обзаведете спалнята си по хармоничен начин, то следването на няколко различни стила, които да следвате, може да се окаже недобра идея, която преекспонира желанието ви за модерна обстановка. За целта е правилно да се ориентирате към един или два стила, които си пасват, и да се водите по първоначалния си избор. Сред най-подходящите и модерните стилове в интериорния дизайн на спалнята и отделните мебели, са скандинавски, индустриален, бохо, минимализъм, ретро модернизъм, винтидж и класически. Всеки от тях притежава своите специфични особености, които могат да ви помогнат да превърнете спалнята си в отлично място за почивка. 

  2. Съобразете избора на мебели и разположението им в зависимост от големината на стаята

    До голяма степен всяко ваше решение трябва да бъде съобразено с големината на спалнята. Ако разполагате с малко помещение, а имате големи амбиции да го превърнете в отличително място, не се отказвайте. Това е възможно като изберете по-малки по размер, но много компоненти мебели, които да бъдат позиционирани правилно. Първата мебел, с която трябва да започнете организацията, е леглото. Поставете го в някой ъгъл, за да освободите пространство. В случай, че разполагате с голяма стая, можете да го позиционирате и по ефектен начин, в средата.

Ако ще обзавеждате детска спалня, в която се помещават две деца, можете да заложите на двуетажни легла, които не само ще ви спестят пространство, което да аранжирате по функционален начин, но и ще получите ефектен интериор.

Изберете гардероб, който няма да отнема цялото свободно пространство. Подходящ вариант за малките стаи, е поставянето на вградени мебели. В случай, че искате те да бъдат свободностоящи, заложете на модели с огледала, които ще създадат визуална представа за уголемяване на помещението.

  1. Обърнете внимание не само на хоризонталното, но и на вертикалното пространство

    Ако искате да аранжирате разполагаемото пространство по практичен, функционален и модерен начин, можете да го постигнете лесно. Вертикалното пространство може да бъде функционално, като го използвате за поставяне на горни шкафове, рафтове, етажерки. Освен че ще осигурите повече хоризонтално място за допълнителни принадлежности и аксесоари, вашите вещи ще бъдат съхранявани прилежно и ще ви бъдат винаги подръка.

  2. Изберете правилна комбинация от цветове

    До голяма степен цветовете могат да ви помогнат да изградите за спалнята си представата, която искате да постигнете. Те могат да създават илюзорни ефекти, като да уголемяват визуално по-малки помещения. Важно за спалнята е да изберете цветове, които да носят спокойствие, да не натоварват прекалено погледа, както и да бъдат асоциирани със щастие и позитивни емоции. Такива са всички светли тонове, зелено, пастелните цветове. Избягвайте черно, червено, наситено жълто и оранжево за стаята, в която спите, защото те предизвикват бодрост. Ако искате да добавите по-наситени акценти в тези нюанси, можете да го направите под формата на елементи за декорация и различни аксесоари – завеси, килимчета, рамки, дребни детайли. Настилката трябва да бъде в тъмен цвят, а стените и таванът в светли тонове, за да създадат представа за по-голяма квадратура. 

  3. Обърнете внимание на изкуственото осветление

    Често срещана грешка, която се допуска, е при липсата на достатъчно количество естествена светлина, навлизаща в стаята, да се съсредоточава прекалено силно и интензивно осветление, идващо от изкуствени осветителни тела. Важно е да си осигурите достатъчно светла, но не прекалено ярка обстановка, за да не натоварвате очите и да позволите на тялото ви да се пренастрои към фаза на заспиване. Подходящ вариант е да се оборудвате с една или две нощни лампи, носещи меко и семпло осветяване.