Какво още знаем за нея

Новата колосална черна дупка, идентифицирана от британски астрономи, е различна от предходните наблюдавани черни дупки с това, че тя не е активна. Това обясни д-р Светослав Александров от сп. “Космос 1” в студиото на “Здравей, България”.

“Черните дупки не засмукват материя. Материята, която е в близост до тях, пада към тях. Докато пада, тя се нагрява. Черните дупки няма как да бъдат снимани сами по себе си. Това, което беше снимано преди време, беше праховият газ, който пада към самата черна дупка”, каза д-р Александров.

Откриха черна дупка с маса, 30 млрд. пъти по-голяма от тази на Слънцето

“Това откритие, което е епохално, е че до този момент по-голямата част от черните дупки, които са били наблюдавани, притежава такъв прахов диск около себе си. Те се наричат “активни”. Сега обаче за пръв път е открита черна дупка, която не е особено активна, която няма много материя около себе си”, посочи още той.

Това, което прави новооткритата черна дупка по-различна е, че за пръв път е наблюдавана чрез метода на гравитационната леща. Т.е има една галактика пред черната дупка и тя играе ролята на гигантска лупа, поясни д-р Александров. 

Тази черна дупка е на близо 3 млрд. години светлинни години от нас, затова тя не представлява заплаха за нашата планета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.