В социалните медии са публикувани документи с графиците на доставките на оръжие

От Южна Корея ще дискутират със САЩ теми, повдигнати от „изтекли документи”, съобщи Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Това стана ясно след като в публикация на вестник „Ню Йорк Таймс” имаше информация за теч на секретни данни от Пентагона. В нея се съдържа информация относно обсъждания на южнокорейското правителство за евентуално предоставяне на помощ на Украйна, съобщи агенция Йонхап.

По нейни данни вниманието на Сеул е било привлечено от информацията относно документи, в които се споменават: „дебати (в правителството на Южна Корея) за това дали си струва на САЩ да се предоставят артилерийски снаряди за Украйна". Това би било в нарушение на политиката на Сеул относно предоставянето на летални оръжия.

„Няма никаква промяна в основната позиция на правителството по въпроса за Украйна”, коментира говорителят на президента на Южна Корея. 

Украйна и Русия с взаимни обвинения за обстрел

По-рано от вестник "Ню Йорк Таймс" цитираха администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, според която от Пентагона са започнали разследване на изтичането на секретни документи относно плановете на САЩ и НАТО за подготовка на въоръжените сили за настъпление срещу Русия.

В социалните медии като Twitter и Telegram са публикувани множество документи, разкриващи информация за графиците на доставките на оръжие. Там се указва и  числеността на войските и батальоните.

В документите се съдържа и график за подготовката, окомплектоването с техника и боеприпаси за пролетното контранастъпление на девет бригади от украинските въоръжени сили, които САЩ и техните съюзници обучават и оборудват. Според материалите, шест от тях е трябвало да бъдат готови до 31 март, а други три - до 30 април, като в същото време не се предоставят данни за трите бригади на Въоръжените сили на Украйна, които подготвя самата Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова