Според синдикатите плоският данък в размер на 10% не е изпълнил нито една от набелязаните задачи за последните 15 години

За реформа на данъчната система у нас настояват от КНСБ. Аргументите им – структурата на приходите от преки данъци в Бюджет 2023 е несправедлива.  И още – събраните данъци от работещите са значително по-големи от тези, които плаща бизнесът.

Според синдикатите плоският данък в размер на 10% не е изпълнил нито една от набелязаните задачи за последните 15 години. От КНСБ твърдят, че нито делът на „сивата икономика“ е намалял, нито преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили.
Затова предлагат следното - доходите в размера до минималната работна заплата да не се облагат. Всичко над нея да се облага с 15 процента данък върху доходите на физическите лица.

И още - за бизнеса. Размерът на корпоративния данък да скочи с 15 на сто.  Предлагат да се възстановят на предишните нива ДДС ставките за всички продукти, с изключение на бебешките храни и книгите.  От синдиката са пресметнали, че данъчните промени, които предлагат, ще налеят допълнителни 2 милиарда и 300 милиона лева в бюджета.

Според синдикатите от предложеният им ще спечелят всички, чиито доходи са до 2 800 лева. Защото данъчната тежест ще се прехвърли към хората с по-високи заплати.

„Очевидно подобен подход върху доходите ще разтовари около милиард и половина загуба за бюджета при минимална заплата 850 лв. Така сме го смятали и ще даде в джобовете на работещите”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. И допълни: „Това ще даде допълнително ресурс и би дал възможност доходът на работещите да стане доста по-приличен”.

От синдикалната организация са пресметнали и колко приходи ще има, ако се въведе корпоративна ставка в размер 15 на сто за бизнеса. „За нас около 2 милиарда максимално ще бъдат допълнителните данъчни приходи. Към тези 5 млрд , които са заложили да нараснат от корпоративния бюджет да нараснат в проектобюджета спрямо 2022 година”, подчерта Димитров.

Изчисленията им показват, че при данък печалба от 10% - фискалният ефект от около 50 млн. лева - ще е пренебрежим. Но все пак той е необходим. „Първо ще насърчи реинвестирането на печалбата и увеличение на печалбата. Ще има и допълнителен ефект за посивяване на икономиката”, подчерта президентът на КНСБ.

Част от партиите имаха възможност да чуят предложенията на синдикатите на живо.

"Идеята 15-15 звучи естетично…с общата ставка 15 съм напълно съгласен. За първото - данъкът на физическите лица, според мен идеята трябва да се обмисли внимателно”, заяви Георги Ганев, ДБ.

 „Едва ли има спор, че има спор че има нужда от данъчна реформа, но трябва да има кабинет. Промяната на данъците не могат да се случат в момент на кризата, защото могат до доведат до сътресения, които после заедно ще плащаме.Така че, този разговор тепърва предстои”, посочи Росица Кирова, ГЕРБ-СДС.

„Плоският данък навсякъде увеличава неравенствата. Не може да има дискусия. Корпоративният задължително трябва да се увеличи. Приходите в бюджета във всяка развита страна от корпоративния са по –големи”, посочи Румен Гечев, БСП за България.

Промените в данъчната политика биха донеси над два милиарда приходи за бюджета, изчисляват от КНСБ. И още – възможност дефицитът от 6.4 на сто да се стопи до 2.8%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.