Кои са сериозните проблеми в българската енергетика

Платили сме около 1 млрд. повече за природен газ на годишна база като общество. Ние плащаме сметката за некомпетентното и некадърно управление в енергетиката на служебния кабинет на Радев. Визирам и за скъпия газ в Чирен, заради който плащахме през зимата 30-40% по-скъпо. Това каза за ''Твоят ден" Красимир Манов, енергиен експерт.

"Цените на природния газ са относително ниски, но пак са с 10 лева по-високи на мегаватчас от тези на международния пазар TTF. Това са над 100 млн. повече на годишна база", посочи той. 

Ще напусне ли "Лукойл" пазара след глобата от КЗК

По думите му на площадката на атомната централа у нас има 927 тона ядрени отпадъци. "От 2015 г. не сме ги изнасяли за Русия, както беше по договор. Това беше решение на Теменужка Петкова по време на ГЕРБ. Относно ВЕИ - нашите електрически мрежи не са готови за вкарване на сериозно количество. Друг сериозен проблем е, че след сключването на договори между служебния кабинет и Турция, но на софийския форум за солидарност не присъстваха Турция и Гърция. ПАВЕЦ "Чаира" също представлява сериозен проблем - няма решение какво ще се случи. Изненадващо беше как експерти от МЕИ твърдяха, че им е възложено за 10 000 лева да направят експертиза и на базата на нея министър Христов каза, че нямало да са 2 млрд. лева разходите за възстановяване, а 200 млн. Откъде идва огромната разлика? Създателите на централата дори не бяха дошли", обясни експертът.

Според него политическите решения трябва да са на база на експертна оценка и разговори с енергийния бранш. "Над 4 млрд. са платени по проекта за АЕЦ "Белене", но той няма да се състои. Не е имало проблем с природния газ. Няма и да има проблеми, природният газ в Чирен е 450 млн. кубика са вътре, още 100 млн. ще се нагнетят, цената вече е 35 евро на мегаватчаса. Трябва да се насочим към проблема с "Лукойл–Нефтохим" - България да вземе рафинерията под държавно управление", коментира Манов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.