От МОН обявиха, че са сезирали компетентните органи след изтичането на информацията за изпита

Важен ден за хиляди български семейства. Дванайсетокласниците се явиха на матура по български език и литература. И въпреки мерките за сигурност, и тази година търговията с отговорите вървеше с пълна сила.  Екипът на „Здравей, България” отговори на една от многобройните обяви и си купи отговорите от матурата. И - точно както беше обещано, още в ранните часове, колегите започнаха да получават верните отговори и разработен вариант на съчинение.

Години труд, усилия, пари за допълнителни уроци или... верните отговори, продиктувани в ухото, срещу 100 лева. Така изглежда обобщението на ситуацията, след като екипът на „Здравей, България” купи отговорите от матурата. Получи ги точно както беше уговорено, а часове по-късно те съвпаднаха с официалната информация за изпита и верните отговори, публикувани от МОН. Грешни са само пет подадени отговора, но екипът на NOVA беше предупреден за това още по време на сделката. Часове след излъчването на репортажа в ефира на телевизията от МОН обявиха, че ще сезират компетентните органи.

Анулираха девет теста на днешните матури по Български език и литература

Ден преди първата задължителна матура по Български език за 12-и клас. В сайт намираме оферта за неподготвените зрелостници: отговорите на 40-те тестови въпроса на цена от 100 лева. Продавачът обяснява схемата. Била изпробвана многократно.

„Трябва да имаш „бръмбар“, слушалки и човек, който ще ти диктува. И също трябва да ми изпратиш номера на човека, който ще ти диктува, за да мога да му пращам отговорите по Viber или WhatsApp.

Обещанието - отговорите ще дойдат от ... учител. Срещу 100 лева бе обещано NOVA да получи отговорите, но с умишлено допуснати грешки в тях. Предлагаме да платим повече от 100 лева, за да гарантираме по-висок успех, но ни бе отказано. С мотива, че учителката „избива тези пари повече от двойно и тройно”.

Вижте темите за есе и интерпретативно съчинение на матурата по БЕЛ

До плащане не се стига. Но минути, след като първият модул от теста е раздаден, получаваме и първите отговори. 8 часа по-късно просветното министерство публикува както теста, така и верните отговори. Сравняваме ги с тези, които сме получили: 35 верни и 5 грешни отговора. Или 58 точки от максималните 70 за тестовата част. Тоест, оценката ни би била много добър

Свързваме се отново с жената, която ни изпращаше отговорите. На въпрос защо е продала матурите, след като това е престъпление, тя отговори: „Еми… всички го правят. Ай чао, сега”.  

Отправихме запитване към Министерството на образованието – как се допуска да „изтече“ вариантът за матурата след изтеглянето му и кой може да съдейства в подобна схема. Получихме само писмена позиция.

МОН публикува отговорите на въпросите от матурата по БЕЛ

В нея се посочва, че „за да не се допуснат злоупотреби с информацията, касаеща държавния зрелостен изпит, той е разделен на три модула, които се изпращат по различно време в училищата, където се провеждат матурите”.  

Беше ни припомнено и как се третират зрелостниците, които преписват. „Ако зрелостник преписва (...) или изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им, се отстранява от изпитната зала и работата му се анулира”

Малко по-късно от министерството съобщиха, че са сезирали компетентните органи заради информацията за изтичане на варианта и отговорите на матурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.