На финалната права на битката за президент един срещу друг се изправят Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу

Рекорден спад на турската лира ден преди балотажа на президентските избори при съседите. На финалната права един срещу друг се изправят действащият президент Реджеп Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу.

Настояването на опозицията Турция да се трансформира в парламентарна република, не е просто предизборна стръв, казва настоящият депутат от Народно-републиканската партия Юксел Йозкан. Втората битка за Турция ще е по-непредсказуема от първата, смята политическият консултант Неджати Йозкан. Според човека, грижил се за кампаниите на кмета на Истанбул и редица други политици в Турция, голямата борба ще е при разпределянето на гласовете на третия кандидат.

"Попитахме ги кой кандидат ще подкрепите. 45 процента от тях казаха, че ще гласуват за Кълъчдароглу, 20 процента от тези избиратели казаха: "Ще гласувам за Ердоган". А останалите заявиха, че няма да гласуват. Така че първото и най-голямо парче от пая ще дойде от подръжниците на Синан Оган", споделя Неджати Йозкан от Международната асоциация на политическите консултанти.

Ердоган и Кълъчдароглу с призиви към избирателите си

Състезанието между двамата опоненти се е променило коренно в последните дни, твърди Йозкан.

"Кълъчдароглу използваше езика на надеждата, преди и по време на първия тур, сега той залага по-скоро на езика на страха, както Ердоган. Така че два езика на негативното говорене се състезават в момента", допълва той.

Много непредсказуеми са ходовете на Ердоган, смята политическият консултант, и не е за подценяване преднината му от първия тур.

"Той има 4 процента преднина, той може да я използва и чисто психологически, за да накара своите симпатизанти да отидат до урните. Но част от тези избиратели са разочаровани, защото Ердоган не успя да спечели от първия тур", обясни Йозкан.

Преди балотажа в Турция: Какво показва социологията

Изненада за голямата част от хората в Турция се оказва голямата подкрепа за Ердоган в районите, пострадали от земетресенията.

"Ердоган каза на тези хора, че ще построи техните къщи. Половината ще се платят от правителството, а останалата част хората ще изплащат за период от 20 години. Кълъчдароглу им обеща, че ще ги построи държавата. Но това беше много невероятно обещание за хората и те избраха да се доверят на Ердоган. Защо? Защото в историята на Турция правителството никога не е правило нещо за хората, без да иска пари", отбелязва още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.