Една част от гражданите са щастливи, че ще продължи управлението му, друга обаче са разочаровани

Ерата „Ердоган” в Турция продължава. Сегашният президент си осигури още пет години начело на страната, след като спечели балотажа с преднина от 4% пред кандидата на опозицията. На свой ред Кемал Кълъчдароглу обяви, че изборите са манипулирани.

Ердоган определи трите главни приоритета през новия си мандат

Реакциите не спират. След като станаха ясни резултатите, обществото е разделено на две. Една част от гражданите са щастливи, че ще продължи управлението на Ердоган, друга обаче са разочаровани. Големият въпрос е какво следва за Туриця. Според анализатори Ердоган няма да покаже друго лице, а предположенията са, че той ще продължи политиката си в същия дух. 

Големият залог и предизвикателство пред него според мнозина е справянето с икономическата криза. Турците казват, че новото правителство трябва да се справи именно с това. Анализатори очакват и рязък завой във външната политика - след като вчера Ердоган е провел разговор с Байдън. Хората искат повече работни места, по-високи заплати и повече шансове за младите хора. Постоянното обезценяване на лирата също е сред големите проблеми пред предстоящото 5-годишно управление на Ердоган. 

Според бившият журналист Йозджан Серт въпреки загубата опозицията е успяла да регистрира почти рекорден резултат. Но пък Ердоган си е служил със редица управленски ходове, за да демонстрира своята мощ.

„Мисля, че няма далавера или фалшификация, каквото тези опозиционни партии чакаха. Има други неща”, обясни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.