Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите, твърдят от МС

Правителството предлага на Народното събрание да продължи действието на удължителния закон на Бюджет 2022, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Донев: Ще предложим удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни са гарантирани

Срокът на действие на настоящия удължителен закон е до 10 юни. Той трябва да бъде продължен още, ако дотогава бюджетите не бъдат приети.

От правителството твърдят, че предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на бюджет за тази година.

Служебният кабинет предлага да отпадне и параграфът, с който условно са блокирани във фискалния резерв европейските средства и Сребърният фонд. Велкова обясни, че смисълът на единната сметка е да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят още дългове.

„Днес внесохме проект на изменение на удължителния закон, с който променяме срока му. Променяме го до приемане на Закона за държавния бюджет за 2023, така че всички разпоредби да продължат да действат и да може да финансираме системите, както досега”, обясни финансовият министър Росица Велкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.