Поводът - записът от заседание на Националния съвет на „Продължаваме Промяната”

Извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите изслушаха ръководителите на службите за сигурност. Поводът - записът от заседание на Националния съвет на „Продължаваме Промяната” и заявките там, че кандидати за ръководители на българските служби за сигурност се съгласуват с чужди посолства.

Шефът на ДАНС отрече съгласуване на назначения с чужди посолства

След разпространения запис от Радостин Василев, по искане на „Възраждане” в Народното събрание отидоха шефовете на ДАНС, ДАР и „Военно разузнаване”. Основният въпрос беше свързан с ръководителите на българските служби и тяхното назначение.

В кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че МВР не работи нито за конкретни политически сили, нито за чужди, а само в интерес на българските граждани.

По време на изслушването се стигна и до Северна Македония  и препратки към кабинета „Петков”. Според председателя на ДАНС поведението на някои министри не е защитавало националния интерес.

Шефът на разузнаването: Няма изисквания за одобряване от чужди посолства на назначения

В пленарната зала стана ясно, че няма изискване шефовете на службите да бъдат съгласувани с чужди държави и посолства.

„Не отговаря на истината и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на служби да имат достъп до класифицирана информация - било то на НАТО или ЕС”, посочи председателят на ДАНС Пламен Тончев. 

„Държавната агенция „Разузнаване” не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия. ДАР е национална служба за сигурност”, коментира председателят на ДАР Антоан Гечев.

Разясненията на службите идват на фона на разпространения запис от Радостин Василев, направен на Националния съвет на „Продължаваме Промяната”.

„Аз нямаше как да го затая, защото в противен случай щях да бъда съучастник срещу държавната сигурност и националния суверенитет на България”, посочи Василев.

На извънредно заседание: Депутатите изслушаха шефовете на службите за сигурност

Критиките към втората политическа сила продължиха от страна на ГЕРБ.

„Определени хора непрекъснато злоупотребяват с имагинерни връзки с посолствата, за да си придават тежест пред собствените избиратели”, смята Даниел Митов.

„Всички знаем кое е това посолство. Определено не е руското, а едно, което организира приеми, работни закуски и всички му се кланят във вярност”, подчерта Ангел Георгиев от „Възраждане”.  

Според „Продължаваме Промяната - Демократична България” изслушването има определена цел.

„Става въпрос за елемент от една цялостна капания за дискредитиране на втората политическа сила, проваляне на втория мандат. Вчера стана ясно, че президентът също участва в тази кампания”, смята Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Какво значи според вас „ала - бала с президента” на тема избори. Манипулирани ли са последните избори според вашата служба”, отправи питане към председателя на ДАНС Борислав Гуцанов от БСП.

„По отношение на гласуването с машините е извършена проверка от ДАНС. Към момента не е установено вмешателство в машините, които да могат да манипулират изборния резултат”, обясни Тончев.

Кенет Мертен: Американското посолство не е обсъждало никакви имена

От записа изслушването зави в съвсем различна посока - Северна Македония. По-конкретно за това дали е имало теч на информация от страна на България към югозападната ни съседка при вдигането на ветото. От ДАНС заявиха, че има образувано досъдебно производство, но не споменаха имена.

„Съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Република Северна Македония”, обяви Тончев.

Последваха и реакции в залата.

„Министърът на външните работи Теодора Генчовска в прав текст заяви, че Весела Чернева, под ръководство на Кирил Петков се договаря и с чужди държави, и с македонската държава”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„Това е едно от предателствата”, категоричен е Хамид Хамид от ДПС.

„Това е национално предателство, държавна измяна, шпионаж парекселанс”, смята Костадин Костадинов от „Възраждане”.    

От „Продължаваме Промяната” не коментираха, Весела Чернева също не отговори на обажданията на NOVA.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.