Според Красимир Стоев сега е късно за почистване на речните корита

24-часово наблюдение на река Янтра разпоредиха властите след изненадващото рязко покачване на нивото през вчерашния ден. Превантивно, дори бяха поставени пясъчни диги по крайбрежието във Велико Търново. 

Според проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново, опасността е отминала. В предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS той благодари на специалистите, които управляват язовир „Смирненски”. "Дори контролирано изпускане вчера щеше да доведе до бедствено положение", каза Камарашев.

Красимир Стоев от НИМХ обясни, че ни очакват още валежи в югозападната част на страната. През следващите 36 часа обстановката в района на Велико Търново ще се стабилизира. Според него сега е късно за почистване на речните корита.

След като достигна 5,50 метра във вчерашния ден, от снощи р. Янтра трайно понижава нивото си и във Велико Търново стойността й вече е под 2,80 метра. С отдръпването на високите води започна и разчистване на участъци под моста в кв. „Света гора“. По разпореждане на кмета Даниел Панов специализираната техника започна работа още във вечерните часове на вчерашния ден, крановете работят и днес.

Приливната вълна по р. Янтра дойде от региона на Габрово след обилните дъждове през последните дни. По-малките реки Белица, Дряновска и др. също повишиха временно нивата си, но останаха далеч от рисковите стойности. Спокойна бе обстановката в Дебелец и Килифарево.

Заради голямото количество дъждовна вода отводняване на улици и пътни участъци с техника бе направено в селата Велчево, Войнежа и Плаково.

Между 40 и 70 литра на квадратен метър бе количеството паднали дъждове във Велико Търново и общината през последните 48 часа.

През последните години Община Велико Търново предприе редица мерки за подобряване на проводимостта на коритото на р. Янтра в урбанизираната зона на града и да сведе до минимум рисковете от наводнения при неочаквано пълноводие. Почистени бяха следните участъци – в района на Дъговия мост и жп гарата, кв. „Чолаковци“ и хлебозавода. Аварийно бяха премахнати наноси и изкуствени острови в коритото на Янтра от каменния мост в кв. „Асенов“, покрай Владишкия мост и до църквата „Св. св. Петър и Павел“.

С необходимост остава почистването на речния участък след църквата „Св. Четиридесет мъченици“ към железопътния мост на изхода на Велико Търново, който е извън урбанизираната територия на града. За нуждата от мерки са сигнализирани са съответните държавни институции.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.