„Основният проблем на българския бюджет е, че приходите изостават два пъти", каза Румен Гълъбинов

„Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд – заради несигурността на пазарите, по-високите лихви. В известна степен този фонд е някаква гаранция". Това заяви проф. Ваня Иванова от катедра Икономика, Стопански факултет СУ, в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

На същото мнение – да не се пипа Сребърният фонд, е и икономистът Румен Гълъбинов. Той описа ситуацията така: „все едно, че са ви дали пари да си купите жилище, а сте ги похарчили в мола да си купите дрехи и обувки”.

„Основният проблем на българския бюджет е, че приходите изостават два пъти като темп на нарастване от разходите. Иначе отиваме към нови дългове, трудно управляем дефицит, евентуално да разчитаме на Плана за възстановяване и устойчивост. Озоваваме се в ситуация на ликвидност, текуща ликвидност в държавата”, каза Гълъбинов. Той призова за консолидация на държавния бюджет и повече разумност и планиране.

„Едно пипане на данъците не е чак толкова болезнено, от гледна точка на възстановяване нивото на ДДС за някои сектори”, обясни Иванова.

От 1997 г. въвеждането на валутния борд България поддържаше една разумна и рационална политика. След 2020 г. това вече не е така и проблемът ще се влошава, обясни Гълъбинов. „Около 20-30% от българската икономика продължава да е сива”, поясни той.

„Ситуацията без да е драматична, е критична. Последните новини, че има идеи за съставяне на правителство е лъч в тунела. Новият-стар министър ще има възможността да представи проект на кабинет.

Според Гълъбинов, ако държавата намали наполовина капиталовата програма, държавата може да има 3% дефицит в Бюджета. Българската икономика се декапитализира поради липса на преки инвестиции, липса на частни инвестиции, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook