Прави се от около 100 години

Всяка година уникален по вид курбан се прави за здраве и берекет в Могилица. На празника се събират по повече от 1000 души от цял свят – да се видят и да опитат от вкусния кешкек и киселото овче мляко.

"Аз съм тук от 40 години, всяка година правим курбан кешкек за берекет. Иначе преди това се прави може би 100 години", разказва Ана Борова от Могилица. "Става дума за уникална рецепта - само тук се прави по този начин агнешкото. Няма печати, месото е от нашето село. Месото се разсфасова и обезкостява, след което се реже на парчета и се поставя в казан", обясни още тя.

В кухнята на „На кафе“: Обърнат кекс с ябълки и солен карамел и корейски пълнени палачинки

Отговорници чистят пшеницата и я мият минимум 7 пъти със студена вода, докато не стане бистра. Слагат се два килограма агнешко с един килограм пшеница. На дъното се поставят кокалите, над тях е месото. За да се постигне достатъчно количество храна за курбана, са нужни 9 агнета. 

Агнешкото месо се сварява предварително, след което се махат костите. Когато месото е готово, се връща в бульона, в който е вряло, и отгоре се налага пшеницата. Цялата магия е в готвенето. Така наредени казаните се слагат на жар и се варят цяла нощ. После се включват и мъжете – в разбиването. Тъй като е доста трудоемко, сега го разбиват с машина, към която е закрепено специално дървено бутало. Две готвачки много стриктно следят процеса и добавят по малко сол.

Гигантски изопод е главен герой на ново ястие в ресторант в Тайпе (ВИДЕО)

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.