Интересен свят на древни некрополи, тайнствени светилища и митични пещери

Покрита с гъста, свежа зеленина, там, в далечния Югоизток, Странджа крие мистерии, някои от които векове наред изумяват всеки дръзнал да надникне в сърцето на планината. Древни некрополи, тайнствени светилища и митични пещери. Този интересен свят на потайности е прорязан от живописни пътеки сред почти девствена природа.

Малко Търново. Уютното погранично градче в сърцето на най-обширния природен парк в страната е изходен пункт към някои от най-интересните кътчета на Странджа. Отбиваме се в северозападна посока от основния път към съседна Турция и търсим тайнствения град на мъртвите.

„Дотам и обратно”: Кобилини стени - неземната красота в полите на Врачанския Балкан (ВИДЕО)

Пътеката към древния некропол пресича малко дере и пълзи по неособено високо възвишение в местността „Пропада”. Наоколо дърветата хвърлят дебела и страховита сянка, сякаш за да запазят покоя на хилядолетните гробници. Тишината тук наистина може да изплаши сам човек. На 20 минути от началото на пътеката вече се движим сред некрополи, градени около началото на новото летоброене. Оградена от телена мрежа на върха на хълма е така наречената Голяма куполна гробница.

Градът на мъртвите - по хълма му има 40-50 открити могили от II-III век след Христа. По архитектура некрополът се определя като тракийски. Който има смелостта да обиколи гробниците, ще види и по-различни некрополи, определени като римски, заради начина, по който са построени.

Архитектурата на един друг култов комплекс обаче е още по-изумителна. Съвсем близо до граничната бразда, сред девствената странджанска гора прозира живописна полянка, оградена с камъни, наподобяващи популярния мегалит „Стоунхендж”. До Мишкова нива води тесен автомобилен път, но и пътека през гората. И в двата случая човек попада сред древните останки на крепост, некропол на тракийска височайша особа, водопроводна система, рудник и култово светилище.

„Дотам и обратно”: Село Петрич - героична история и природни красоти (ВИДЕО)

Една от хипотезите е, че там е бил изграден древен храм на слънцето. Намерени са жертвеници, посветени на бог Аполон, които към днешна дата са вградени в храмовете в Малко Търново. Високо над Мишкова нива се издига покривът на Странджа - връх Голямо Градище. Върви се нагоре по склона на северозапад, но има и друг маркиран маршрут, югозападно от основния автомобилен път от Малко Търново към границата. Вертикалното изкачване е около 200 метра, а спокойното ходене е около 30-40 минути в зелената прегръдка на Странджа. Преди върха обаче попадаме край слабо проучена пещера, обвита в мистерия.

Мнозина вярват, че дълбоко в земните недра е погребана богинята на радостта и плодородието Бастет. Митичното божество от египетската митология е изобразявано с глава на котка и се е считало за покровител на бременните жени. Безспорно мястото е заредено с голяма доза тайнственост. Загадъчно скрит в гората, входът на пещерата е осеян с фигурки на котки, очевидно оставени от хора, убедени в историята за Бастет. От върха ни делят 10 минути през гората. Пътеката излиза край изградена дървена платформа с панорама към цялата прелест на планината. Отгоре можем да видим както Малко Търново, така и накацалите населени места от двете страни на границата ни с Турция. Ако човек иска да се похвали, че е покорил Странджа, това е мястото, но с едно уточнение. Голямо Градище със своите 710 метра е най-високата точка в българската част на планината. Първенецът на Странджа е в Турция - вижда се в далечината. Връх Махиада е висок 1031 метра.

„Дотам и обратно”: Местността „Струилица” - дълбок и тайнствен каньон насред Родопите

Повечето от пешеходните маршрути в Странджа са сравнително леки. Безкрайната поредица от еднообразни възвишения и гъстата растителност обаче лесно могат да подведат и най-опитния турист, смело решил да странства встрани от маркираните пътеки.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.