"Ще ни излезе по-евтино да плащаме заплати в ТЕЦ-а, без той да работи реално", коментира енергийният експерт

Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи така, че по-евтиният ток да отива при потребителите. Това обаче е малко труден казус. Бившият министър Росен Христов се опита да омилостиви синдикатите и хората, които са ангажирани около „Мариците”. Тези тецове са неефективни от дълго време и са скъпи като производство. И преди доста време трябваше да се намери дългосрочно решение как да се оперира в нормален пазарен модел с тях. Това заяви в студиото на „Здравей, България” членът на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев, коментирайки издадената заповед от бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица-изток 2”, което ще оскъпи тока за битовите потребители.

Шефът на КЕВР: Токът за бита ще поскъпне

По думите плановете за енергиен преход са били стопирани заради политическото безвремие през последните години. „Росен Христов направи всичко възможно да спре и реверсира всички реформи,които бяха започнати на пазара. Но пазарът най-накрая сам стигна до този момент – много хора си инсталираха соларни панели и много соларни централи излязоха на пазара. Така в обедните часове имаме нулеви цени. Тоест цената на свободния пазар в момента е в пъти по-ниска, отколкото тази на ТЕЦ „Марица-изток 2” и токът от тази централа е абсолютно неконкурентен”.

„Колегите от КЕВР ме увериха, че цената на тока за крайния потребител ще скочи за момента с 1 до 3 процента. Това обаче ще продължава и тези сметки ще се вдигат, докато не се намери трайно решение за ТЕЦ „Марица-изток 2”, подчерта Минчев.

ЕК отпуска на България 197 млн. евро за електропреносната мрежа

И допълни: „Смея да твърдя, че ще ни излезе по-евтино да плащаме заплати на работещите в ТЕЦ-а, без той да работи реално”.

Според Минчев в момента токът, произвеждан от ТЕЦ-овете е около три пъти спрямо средната пазарна цена.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.