Финансистът предложи мерки за намаляване на бюджетния дефицит

Трябва да приключи всякакво понижение на ДДС-ставките. Това заяви бившият вицепремиер Николай Василев в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Всички измишльотини за различна ДДС-ставка трябва да приключат. Няма пандемии, няма намаляване, с изключение на международния туризъм. Второ – най-голямото съкращение може да стане, ако държавата реши, че всички инфраструктурни обекти ще ги строи с частни инвеститори. Ако държавата не дава милиарди за обществени поръчки за магистрали, ще има много спестяване за други цели. Съкращение на администрацията от кога не е имало”, запита Василев.

Като другата мярка за „стягане” на бюджета той посочи по-малкото увеличение на социални разходи.Финансистът разясни, че не е подкрепял внасяне на бюджет от служебния кабинет през 2022 г., за да няма раздаване на пари за партии.

Според него удължаването на бюджета е технически въпрос. Василев отказа да коментира целта за 3% бюджетен дефицит, защото за него това е поражение. „Ако нямаше Маастрихстките критерии, Евросъюз и еврозона – сегашните политици щяха да кажат, че никой не ги спира да имат 5,6,7% дефицит”, каза Василев и даде пример с футбола, където падането с 1, 2 или 3 на нула е поражение. Бившият министър обясни, че по времето, когато те са управлявали България е имала по-големи бюджетни излишъци, а е била по-бедна от сега. Според него е трябвало да имаме бюджетни излишъци през 2019-та, 2020-та или 2022-ра година.

„С други политици бюджетният дефицит можеше да е нула”, обясни Василев. Той не е оптимистично настроен към дейността на настоящия финансов министър Асен Василев.

„По-добре да имаме някакъв редовен кабинет, отколкото никакъв. Този е прозападен. Министрите имат голям потенциал да свършат добри неща за държавата, успешни реформи, ако желаят”, каза Василев.

Той обясни, че никога от една коалиция не се знае колко време ще издържи. „Помня Тройната коалиция, всички мислеха, че ще се разпадне. Тогава нивото на уважение, култура на общуване и дух на сътрудничество бе на много по-високо ниво и тонът бе задаван от политическите лидери”, каза Василев.

 „За мен е по-важно какво ще свърши правителството. От приемането ни в ЕС в повечето сфери се случиха много малко големи неща, степента на промени не е висока”, каза финансистът Николай Василев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.