Великобритания години наред разчиташе на медицински сестри от Източна Европа

След като години наред разчиташе на медицински сестри от Източна Европа, включително от България, сега Великобритания агресивно внася кадри от Африка, оставяйки някои държави там буквално без здравни работници. Кои националности изместват родните медици на Острова?

Абсолютен рекорд по наети медицински сестри и акушерки на Острова - 52 000. Близо 10% от тях идват от бедни държави от така наречения „червен списък” на СЗО, което означава, че от тях не трябва да се наема активно здравен персонал, защото самите те изпитват трудности да лекуват населението си. Въпреки това, хиляди техни медицински сестри вече са пристигнали във Великобритания.

След Brexit притокът на европейски медици към английските болници рязко спадна. Причината - за да работят на Острова вече им трябват визи. Освен това, трябва да се съревновават за място с колеги от цял свят, много от които са готови да работят и за по-малко пари заради стандарта на живот в родината им.

„Най-често новодошлите специалисти са от Нигерия - около 80%. Тя е най-голямата африканска държава. Те са около 230 млн. и е нормално е да имат най-много. Следващите, може би, са Гана. Това са двете основни страни, от които се прехвърлят специалисти към Англия”, обясни д-р Милен Михайлов, който от 13 години е лекар във Великобритания.

Той казва, че българите в британското здравеопазване рязко намаляват. „Преди Brexit наистина имаше доста български медицински сестри в английските болници. Последните 3-4 г. тяхното количество понамаля, което предполагам се дължи на проблеми с документите. Както и на голямото количество медицински сестри, които пристигат от Африка”, поясни д-р Михайлов.

Медиите в Гана съобщават, че пациентите в страната са в опасност, тъй като медицински сестри масово напускат, за да отидат във Великобритания, където могат да печелят седем пъти повече. Само през първите пет месеца на тази година са си тръгнали 9000. Въпреки това, в британското здравеопазване продължава да има 43 000 свободни места за медицински сестри и страната да предлага финансова помощ на по-бедни държави, за да може да разчита на кадрите им.

Световната здравна организация призова богатите държави да спрат да източват медицинските специалисти на бедните. Беше създаден списък с 55 африкански и азиатски страни, в които те са застрашаващо малко и по никакъв начин не трябва да бъдат стимулирани да ги напускат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.