Първо интервю на новия министър на икономиката

Още от първия си ден на поста новият министър на икономиката Богдан Богданов е разпоредил пълен анализ на различните дейности във ведомството. Това обяви той в първото си интервю в „На фокус с Лора Крумова” по NOVA.

„Трябва да положим доста усилия, за да нормализираме тона между институциите, както и между институциите и бизнеса. Това, което липсваше на бизнеса през последните години, беше предвидимост и стабилност. Поставям си го като един от основните приоритети”, добави той.

Попитан дали планира чистка в структурите на Министерството на икономиката, Богданов заяви: „Не смятам да правя чистки, а да оптимизираме определени процеси, които или не работят, или не са достатъчно ефективни”.


Според него предаването на властта от служебния кабинет към редовния не е преминало, както би трябвало. „Една от причините беше освобождаването на зам.-министрите. Ние целим да има последователност, затова върнах един от хората, който беше освободен - Ирина Щонова”, обяви Богданов.

Новият министър на икономиката посочи, че е останал изненадан от искането на служебната власт за увеличение на цената на тока. „Приемам го като предизвикателство. Не мога да кажа кой, как го е заложил и кога”, уточни той.

Мандат с хоризонт от девет месеца

„Много неща могат да бъдат постигнати за девет месеца. Важно е да се даде дългосрочна визия, която България да следва. Мисля за нещата, които трябва да направя сега, с приоритетите. Не обмислям дали ще остана след това”, поясни министърът.

Богданов подчерта, че се следва план, сякаш правителството ще работи цял мандат. „Има много ясно разписана програма, която допълваме. Там има ясно зададени цели - те не са за девет месеца, а на тримесечие”, допълни той.

Приоритетите за първите три месеца

Според Богданов едно от основните неща, които трябва да се случат, е сътрудничество между институциите. Ключов е и ръстът на инвестициите, защото, поясни той, това е механизъм срещу инфлацията. Приоритет е и диалогът с бизнеса.

Коментара му за „Пловдивския панаир” и още гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.