Бившият американски президент пледира невинен по всички обвинения

Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения, които федералният съд в Маями му повдигна. Сред тях са и неправилно задържане на строго секретни документи за ядрената програма на страната. Така Тръмп стана първият бивш държавен глава, срещу когото са повдигнати федерални обвинения.

Обвиненията, които бяха от оповестени в петък от специалния прокурор идва, след като миналият август агенти на ФБР откриха повече от 100 документа с гриф "секретно" и "строго секретно" в частното имение на Доналд Тръмп във Флорида. Прокурорите твърдят, че те са съдържали информация за отбранителния и оръжейния потенциал на Съединените щати и на чужди държави, както и планове за евентуални ответни мерки в отговор на нападение. Прокурорите обвиняват Тръмп, че е взел незаконно тези документи, като е съхранявал някои от тях в балната зала на имението си и в банята, и че е участвал в заговор за укриването им заедно със свой помощник, за да възпрепятства разследването на ФБР. Подобни документи бяха намерени в домовете на бившия държавен секретар Хилари Клинтън и на президента Байдън. Разликата е, че те веднага ги върнаха в архива и оказаха съдействие на властите при разследването.

Обвиненията срещу Тръмп не понижават рейтинга му

Историческо съдебно заседание - бивш президент е обвинен във федерални престъпления.
„Днес сме свидетели на най-злата и отвратителна злоупотреба с власт в историята на нашата страна. Вие виждате как един корумпиран действащ президент арестува най-големия си политически опонент по фалшиви и изфабрикувани обвинения”, заяви Доналд Тръмп.  

След като му бяха взети отпечатъци и установена самоличността му, Доналд Тръмп влезе в залата на федералния съд в Маями. Той пледира невинен по всички 37 обвинения срещу него. Сред тях са незаконно боравене с чувствителни класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието.

“Повдигнаха му само 31 обвинения за стотиците документи, които са иззети”, подчерта Тим Парлатор, бивш адвокат на Тръмп.

По време на изслушването в съда, Тръмп е изглеждал мрачен и намръщен, разказват присъствали в залата. Заедно с него пред магистратите се яви и помощникът му Уолт Наута, който не е пледирал невинен или виновен, тъй като не е бил представен от адвокат. Срещу него има шест обвинения - умишлено възпрепятстване на правосъдието и укриване на кутии със секретни документи по настояване на Тръмп.

Юристи в САЩ: Вината на Доналд Тръмп изглежда очевидна

„Ако тези документи са част от нещата, които представяхме на Тръмп в Овалния кабинет, в Ситуационната зала и в Пентагона, тогава те могат да причинят огромни щети, немислими щети на Съединените щати”, посочи Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност.

Прокурорите са заявили пред съдията, че не смятат, че Тръмп може да се укрие и той е бил освободен без никакви ограничения. Така от съда във Флорида, бившият президент отиде в Ню Джърси за да участва в събитие за набиране на средства за кампанията му. Случаят му обаче внесе напрежение в редиците на Републиканската партия.

„Смятам, че обвиненията са много сериозни. Смятам, че е имало последствия за националната сигурност от това, че документите са се намирали в незащитена зона. Мисля, че прокурорът наистина навлезе в много подробности, за да обясни на американската общественост защо е необходимо да се повдигне обвинение срещу бивш действащ президент”, категоричен е Кен Бък, сенатор от Колорадо.
 
С това беше поставено началото на съдебна битка, която ще се разиграе през месеците, докато Тръмп води кампания за президентските избори през ноември 2024 година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.