Реки излязоха от коритата си, отнесоха пътища и заляха къщи

Нови порои причиниха бедствия в Западна България. Реки излязоха от коритата си, отнесоха огради и покъщнина, а проливният дъжд над София доведе до затваряне на Околовръстното шосе. Преди минути беше обявено и частично бедствено положение във врачанското село Лиляче.

В софийското село Желява водата е съборила бетонна ограда на имот, както и цяла улица.

А тази вечер започва отново да вали. Аварийните екипи продължават да разчистват. На място пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Данните на Общината сочат, че до 16:30 аварийните екипи на Столична община са реагирали на повече от 70 сигнала.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Водната стихия в Желява не е пожалила къщата на Йордан Пенчев. За секунди реката отнася половината му покъщнина.

„Мебелите ни са някъде в коритото на реката. Къщата ни е необитаема”, сподели Йордан Пенчев.

Водата отнася цяла улица. А местните постоянно гледат със страх към реката, която се покачва с всеки изминал час.

„От 40 години съм тук и не си спомням подобно бедствие”, сподели друг жител.
 
„В село Желява са отнесени 2 моста, детската площадка вече я няма, има наводнени, къщи, мазета, част от път, едно кръстовище вече го няма. В Бухово положението е почти същото. Ще бъдат докарани камиони с фракция”, обясни Лилия Донково, кмет на Кремиковци.

Една жена е била евакуирана.

„Успяхме да я евакуираме нея. Нивата на реката бяха много високи, беше бурна реката, тя идваше от планината, успяхме от два от мостовете да отместим паднали дървета, които носеше реката, за да може да има по-голяма проходимост”, каза Красимир Димитров, „Аварийна помощ и превенция”, Столична община.

В София, пороят който заваля снощи наводни няколко квартала. Над 120 сигнала са получени за броени часове. Околовръстния път при „Симеоново” се превърна в река.

„Успяхме да спасим платното в посока център, после към 3 часа вече отводнихме и всичко от тази страна”, обясни Димитров.

 Проливните дъждове нанесоха сериозни щети в „Драгалевци”.

В „Симеоново” водата разруши улици.

„Изпускат се контролирано общинските язовири, както и Панчарево. Следят се нивата на реките, повишено е нивото в най-ниската точка на река Искър с около 70 см”, заяви Йорданка Фандъкова.

Освен камъни, клони и кал, клипове в социалните мрежи показаха и риби по улиците на столичния квартал „Витоша”.

Стихията във Врачеш: Водата понесе коли и предмети (ВИДЕО)

Критична остава ситуацията и в ботевградското село Врачеш. След пороя вчера река Чешковица излезе от коритото си и наводни десетки домове. Получени са сигнали и за удавени животни. На места има и свличане на части от пътя.

От общината през целия ден носеха камъни и чували с пясък, за да спрат водата.

Малко след 19:00 часа в четвъртък във Врачеш се изсипа порой. За минути реката залива улиците и влиза в десетки домове и градини. Силата на водата отнася дори части от пътя.

След като реката излиза от коритото си, е влязла право в дома на Димитър Гергов.


„В момента, в който излизам, водата беше на първото стъпало на къщата, цялата ми градина плува, пищят патета и пилета, аз по това се ориентирах”, разказа Димитър Гергов. В наводнението губи над 100 пилета.

Реколтата в наводнените домове във Врачеш е залята и напълно загубена. Хората разказват, че миналата година коритото на река Чешковица е било почистено. Но не по цялото й протежение.


„Това, което отсякоха като клони, оставиха в реката. И се получи фуния”, казва Гергов.
 

„Коритото е почистено, няма дървета в коритото, няма дърво, което да е премахнато и да е имало функция да спира водата. Брегът на няколко места е пробит”, каза Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград.

Ппрез целия ден продължи укрепването на критичните места на брега с камъни. Всички, който живеят близо до реката, пълнеха чували с пясък, които използват като диги.

„Подготвяме се за следобед или за утре, защото го дават, че прогнозите ще е по 100 литра на квадрат, помпи, пясък, багерите са тук, слагаме камъни на дигите”, заяви Марин Бончовски, кмет на село Врачеш.

От общината ще търсят държавна помощ, за да възстановят щетите по инфраструктурата.

Безсънна нощ отново и в Монтанско. Късно снощи река излезе от коритото си и заля всичко по течението си в берковското село Боровци. Близо 80 къщи са наводнени. Един човек, който е инвалид, е бил евакуиран, защото водата е стигала до леглото му. Наводнени са приземни етажи, мазета и дворове. Унищожени са насаждения в зеленчуковите градини. Цял ден пожарникари отводняваха къщите в селото, а хората се опитваха със собствени сили да възстановят щетите.

ВСИЧКО ЗА ВОДНОТО БЕДСТВИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.