Действията на частната руска армия не са насочени към Путин, смята Милен Керемедчиев

У нас заради ескалацията на напрежението, премиерът Николай Денков събра на спешна среща част от министрите, заедно с ръководителите на всички служби за сигурност. Министерството на външните работи призова българите да не пътуват към Русия.

Предупреждението на министерството излезе часове след като стана ясно за ескалацията на напрежението в Русия. Дипломатите ни посочват, че "има информация за военно напрежение в Ростов и риск от безредици в страната". От външното ни министерство допълват, че при нужда българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Москва.

Българските власти следят събитията в Русия, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Мария Габриел.

Пригожин: Нито аз, нито "Вагнер" призоваваме за смяна на президента на Руската федерация

"Оставаме на разположение и следим ситуацията ежеминутно. Нека да напомня, че към момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия", заяви външният министър Мария Габриел.

Въвеждането на антитерористични мероприятия в Москва досега не се е случвало, разказва пред NOVA кореспондентът на БНР Ангел Григоров.

"Това означава по-големи правомощия на службите за сигурност, включително да спират гражданите, да ги обискират, дори ако се наложи да им отнемат автомобилите, да ограничават придвижването им. Предполагам, че хората приемат случващото се по различен начин. Някои може би подкрепят "Вагнер", други са притеснени, неизвестността тормози хората", смята той.

Със сигурност изтеглянето на "Вагнер" от фронта и заявката им за настъпление към Москва ще се отрази на позициите на Владимир Путин, смята журналистът Петър Карабоев.

"Случва се това, че имаме метеж. Това е ситуация, в която най-вече нашите зрители трябва да знаят, че Владимир Путин няма как да излезе по-силен от нея. Самият факт, че е допуснато по време на война от фронта една от частите да се обърне и да тръгне към държавата, показва само по себе си показва, че Кремъл има проблем с контрола на това, което се случва", смята Петър Карабоев.

Възможно е лидерът на "Вагнер" да е сключил сделка с определени кръгове в Русия, смята още Карабоев.

Руски военни хеликоптери обстрелваха конвой с наемници на „Вагнер” (ВИДЕО+СНИМКА)

"Пригожин е бизнесмен, той никога не би направил нещо, от което няма да получи някаква голяма изгода, което означава, че някой му е предложил изгодна сделка, толкова изгодна, че той може да заложи живота си. Никой не знае дали в случая Путин не разиграва някаква много сложна комбинация, в която да са отърве от министъра на отбраната като некадърник, чиято глава е поискана от един изключително популярен сред патриотичните среди Пригожин", заяви той.

Действията на частната руска армия не са насочени към Путин, а ситуацията в Русия е тежък вътрешен конфликт, твърди бившият външен министър Милен Керемедчиев.

"Много е важно в следващите 72 часа да се види дали това е само една съпротива на Пригожин на ръководството на руската армия или зад него стоят руските служби. Ако Путин не покаже сила, ще загуби кормилото на Русия и ще бъде много по-уязвим", подчерта той.

Според Керемедчиев, основата на конфликта се крие в условие, което руският президент е поставил на всичките частни армии - до 1-ви юли да се присъединят официално към руската армия.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.