"Организаторите на бунта ще понесат цялата строгост на закона", заяви в обръщение към нацията руският президент

Организаторите на този бунт ще бъдат наказани с цялата строгост на закона. Тази криминална дейност цели да се отслаби държавата. Това заяви в първото си обръщение към нацията след похода на „Вагнер” към Москва руският президент Владимир Путин.

От Кремъл руският държавен глава подчерта, че всеки опит за изнудване е обречен на неуспех и че Западът и Киев целят руски войници да се избиват едни други, съобщава Sky News. 

Путин благодари на руснаците за подкрепата, патриотизма и солидарността, проявени след началото на бунта на Евгений Пригожин. Той изказа благодарности и на беларуския президент Александър Лукашенко за мирното разрешаване на ситуацията. "На практика цялото руско общество беше обединено на фона на отговорността да защити своята родина", посочи руският президент. 

СЛЕД БУНТА НА "ВАГНЕР": Успокоение в Москва, критики от Запада (ОБЗОР)

И допълни: "Тази гражданска солидарност показа, че всеки шантаж, всеки опит за предизвикване на вътрешни безредици и смут, са обречени на провал".

Путин благодари и на ръководството на "Вагнер", което "е взело правилното решение да спре марша към Москва и да предотврати кръвопролитието". По думите му наемниците на частната военна компания са "патриоти, използвани от организаторите на този бунт". 

"Този метеж беше обречен на провал и неговите организатори, макар да са загубили чувството си за добро и зло, няма как да не са осъзнали този факт", подчерта Путин и обвини Украйна за намеса в бунта като "отмъщение за провалената контраофанзива на Киев". 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.