Коментар на проф. Румяна Коларова и Първан Симеонов

Когато на 1 май "гръм удари" на пътя за Самоков, никой не очакваше ехото да утихва по този начин. Прокуратурата беше разклатена из основи за разлика от колата на главния прокурор, за когото беше адресирана бомбата.  Заместници въстанаха срещу началниците си, а прокурори срещу самия обвинител номер едно. След което една крехка дама, понастоящем вицепремиер, поиска оставката на Иван Гешев. Онзи, който ръководеше безметежно обвинителите на държавата, беше изметен от самите тях.

На главния прокурор Иван Гешев не беше позволено да остане дори редови обвинител и както обичайно се случва по нашите географски ширини, този, който най-яростно се възмущава от политиката, решава да стане именно политик. Вероятно, след като години наред не намери сили да измете „политическия боклук”, сега Гешев ще опита да прочисти системата отвътре.

Александър Сиди: НАТО не е въвлечено във войната в Украйна, защо да помагаме като членове на Алианса

Има ли място за бивш главен прокурор в политиката? Отговор на този въпрос в студиото на "Челюсти” потърсиха социологът от „Галъп” Първан Симеонов и политологът проф. Румяна Коларова.

"На никой не може да бъде забранено да се опита да влезе в политиката. И от тази гледна точка стига да има политически амбиции, Гешев може да направи опит да създаде проект, чрез който да се опита да влияе върху политиката. Аз мисля, че тук по-важният въпрос е до каква степен може да бъде успешен подобен проект. От моя гледна точка, в тази ситуация, при това разположение наиграчите всичко зависи от ресурса, с който бившия главен прокурор може да разполага", заяви проф. Румяна Коларова.

Има ли бъдеще кабинетът "Денков - Габриел"

"На въпроса - има ли място Гешев в политиката? Има място, защото има ниша. Въпросът е дали ще бъде заета? Нишата са тези разочаровани, по-консервативни хора, които не харесаха това, че Борисов отиде да си играе с либералите. Те го сметнаха за предателство. Това не са толкова малко хора. Поне 1/10 от хората в ГЕРБ гледат с любопитство към това, какво и дали ще направи Гешев", коментира Първан Симеонов, социолог от „Галъп”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.