Как обаче това ще се отрази на хотели и ресторанти у нас, най-вече тези, които предлагат услугата ол инклузив

Съвсем скоро се очаква Европа да излезе с нови мерки против изхвърлянето на храна. Проект на европейска директива предвижда да се намали общото количество изхвърлена храна в магазини, ресторанти и домакинства с 30 % на човек до 2030 г.  

Според Павлин Косев от Варненската асоциация на ресторантьорите основният проблем на хотелиерите е оставащата храна в чиниите. "Или я изхвърляме или колеги в Албена я преработват в електроенергия. Бихме обяснили на туристите да не слага много храна в чинията си, за да не остане много. Трудно обаче бихме могли да контролираме постоянно това. Новата директивна обаче може да е оправдание за нас, трябва обаче много деликатно да се подхожда към туристите, за да не усетят ограничения", посочи той.

По думите му от 10 до 40% е фирата при приготвяне на храната, а около 20-25% от вече приготвената остава по масите. А 50-60% от храната се бракува. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.