„Епидемията на синтетична смърт вече удари България", каза психиатърът

„Епидемията на синтетична смърт вече удари България. Първата вълна на предозиране с фентанил вече е тук. Досега страната ни има поредица от национални стратегии, които нямат финансиране. Само контролът на големите трафиканти не решава нито един проблем. Той ограничава достъпността до някаква степен, но винаги се получават други. В глобалния свят не може да се спре това, което продължава да тече от всички посоки”. Това заяви д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му родителите и семействата не могат да решат един глобален проблем, който се разпространява в такъв мащаб. „Трябва да има сериозни действия – контрол на трафика, на разпространението и от друга страна – обществено здраве и лечебна система”, призова Канчелов. По думите му в Западна Европа са обхванали 50-60-80% от зависимите в лечение. В България има 15-20 хиляди пристрастени, от които само 3 са включени в лечение, каза психиатърът.

Припомняме, вчера премиерът Николай Денков обяви, че кабинетът засилва контрола върху вноса и разпространението на опиати заради случаи на починали от фентанил. Този опиоид създава зависимост, уточни Канчелов.

Експерт в борбата с наркотрафика: Деца започват да употребяват дрога още на 12

Междувременно се появиха нови случаи на деца с тежки натравяния в Пазарджик. Две от тях са непълнолетни и са с алкохолно натравяне. Други две деца са пушили марихуана и са пили лекарства. Това се случва след анонса на правителството за нов вид синтетична дрога, която е 100 пъти по-силна от хероина. Психологът Иван Тричков препоръча родителите да видят какви са липсите на децата и да разговарят повече с тях.

Денков: Нов вид синтетична дрога се разпространява у нас

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.