Те надигат глас срещу плагиатството, след като най-големият им хит „Пипни ме тук” става жертва на интелектуална кражба

Това е историята на певците Адриан Рачев и Георги Енчев. История за трудните времена и начините, по които ги оформиха. Разказ за двама музиканти, които надигат глас срещу плагиатството, лично засегнати от това, че най-големият им хит „Пипни ме тук” е станал жертва на интелектуална кражба. Това е историята на двама приятели, които са си простили всички обиди. И историята на двама синове, които са загубили бащите си. 

Музиката

Енчев се определя като усмихнат човек, позитивен, обичащ живота. "Бях част от група "Амнистия" пред дуета си с Румънеца, по-стар рапър съм от него. Никога не сме си гледали интервю. В дълги периоди от кариерата ни не си давахме реална сметка какво ни се случва. Имаше моменти, в които можехме да имаме всичко, но нищо не поискахме. В света, в който живеем, трябва да даваме газ докрай. Научихме се на всичко по трудния начин. Важното е да бъдеш, не да изглеждаш", казва той. И разкрива, че Лили Иванова е искала да направи песен с тях, но така и не се е получило. 

Как Румънеца и Енчев спечелиха 3-та награда на "Златният Орфей"?

Румънеца от своя страна споделя, че животът му се е променил коренно и вече става между 7 и 7:30. "Все ни казваха, че имаме връзки и да ги използваме, познаваме всякакви хора, но никога не сме се възползвали. Ние сме първата хип-хоп група с бенд", уточнява той.

Раздялата 

Причината за раздялата си преди пет години определят като "глупава", а Румънеца я сравнява със "съседска кражба на цветя от двора". "Не са били парите причината да се скараме, нито в музиката имаме проблеми. Не се сетих да поискам прошка, беше мега тъпо. Беше и много тежко. Истинските мъже плачат", категоричен е той. 

"Аз го блокирах и го махнах от страницата ни. 4 години не се обади да се извини, а аз бях сърдитият. Търсих повод да му се обадя. Един ден минах покрай румънското посолство и реших да спра да чакам знак от съдбата, звъннах му. Децата питаха за него, а той също вече имаше, аз не ги познавах. След разговора чувствах, че някой е вдигнал метална бариера и реката потече. Той беше най-близкият ми човек 20 години. Яд ме е, че прахосах 5 години от живота си лишавайки се от най-близкия си човек", откровен е Енчев.

"Пипни ме тук" -

И двамата не желаят да има съдебни дела за плагиатство, предпочитат да се разберат с хората, които са го извършили. "Никой не се обади да ни пита, нито да ни предложи нещо от спечеленото. Да си добър и глупав са две различни неща. Не сме вярвали, че ще направят песента ни кючек. Ако бяха дошли в началото да ни питат, вероятно щяхме да си стиснем ръцете, но тук има нулев респект", смята Енчев. 

Загубата на баща

Енчев губи баща си преди 40 дни. "Закарахме го в безпомощно състояние в болница, 20 минути никой не дойде да ни види. Беше две седмици в болница, получи инсулт. Молих се по кабинети някой да му обърне внимание. Отлагах с баща ми да излезем да говорим по мъжки, а това така и не се случи. Може би му дължа извинение за всички тъпотии в живота си. Обичам го много. Много често не казваме на хората, които обичаме, че ги обичаме, и го отлагаме. Все едно имаме цялото време на света, а сме за толкова малко тука, толкова е безсмислено да се караш и да се ядосваш. Според мен Господ не говори, той просто се усмихва", смята той. 

Румънеца сподели интересна случка, която му напомня на баща му. "Когато баща ми си отиде, се наложи да запоя нещо, хванах неговия поялник, беше ми показвал веднъж как се прави. Тогава се продаваха кученца, които лаят. Като малък ми държеше ръцете и ми показваше как се пои платка. Когато години по-късно се опитах, сякаш ми държеше ръцете", споделя той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook