Навършиха се 20 години от последното издание на фестивала

Навършиха се 20 години от последното издание на музикалния фестивал "Златният Орфей" през 1999 г.

Много млади български изпълнители стават звезди за една вечер на сцената на "Златният Орфей" през годините. На същата сцена стъпват и световни имена като Жилбер Беко, Алла Пугачова, Демис Русос, Джани Моранди, Рики е Повери, но никак не е било лесно на организаторите по това време. Например, Държавна сигурност забранява на Франк Синатра да пее на фестивала,а Том Джоунс след години заявява, че Българя е била единствената страна, която му изпратила писмен отказ да гостува.

Последното издание на конкурса е през 1999 г. и тогава на него се явяват две млади момчета и то с хип-хоп. "Нямаше хора, които да не могат да пеят. Правихме нещо интересно, което палеше хората. Спечелихме 3-та награда на последното издание", каза Адриан Рачев - Румънеца пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините". Той допълни, че са били единствените млади изпълнители с балет.

53 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Първата победителка на „Златният Орфей” (ВИДЕО)

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 74-та е обвинен за злоупотреби и шпионаж и осъден на 20 г. затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран едва през март 90-та г. "Златният Орфей" беше нивото, летвата и класиката в най-уважителната форма към българската популярна песен", каза още неговата съпруга Дариана Генова. 

По думите на Румънеца в днешно време има нужда от фестивали като "Златният Орфей". "Тогава всички пееха много сериозно, а сега куцо и сакато се появява на бял свят", каза още Рачев.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.