Мъжете са намерени малко преди "Траянови врата" в посока София

На косъм от трагедия с мигранти. Близо 30 души бяха открити заключени в микробус на магистрала „Тракия”. В момента на разбиването на вратите на превозното средство част от тях са били в безпомощно състояние заради обезводняване и липса на достатъчно кислород. Линейки извозваха пострадалите в няколко болници в София и Пазарджик.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Изоставеният бус с мигранти прави впечатление на случайно преминаващ мъж, който подава сигнал на телефон 112. На място веднага отиват екипи на полицията. Това, което откриват - припаднали мъже, останали без кислород, викащи за помощ. Служител на „Пътна полиция” разбил вратата с метален лост и тогава видял тълпата от мъже. Предполага се, че са от Афганистан. Шофьорът още се издирва.

„Пристигайки до микробуса, патрулът е чул зов за помощ отвътре – хлопане и блъскане. Незабавно са разбили вратата на микробуса. Отвътре мигрантите са изпаднали”, коментира окръжният прокурор Наталия Николова.

Полицията открива 28 мъже на видима възраст между 15 и 30 години - осем от тях били в критично състояние. „По данни на спешните медици става въпрос за коматозно състояние - седем-осем лица с понижени жизнени функции. Направено е всичко необходимо лицата да бъдат насочени към медицински заведения”, посочи зам.-директорът на СДВР Христо Стефанов.

След катастрофа с кола: Задържаха микробус с 49 нелегални мигранти в центъра на София (СНИМКИ)

На място първоначално пристигат пет екипа на Спешната помощ от София. По-късно продължи извозването на пострадали. Общо 18 души бяха откарани в болница.

Шофьорът все още се издирва. Предполага се, че е избягал, след като е видял засилено полицейско присъствие при тунела „Траянови врата”. „Използваме следови кучета и издирваме вероятния шофьор на превозното средство”, поясни още Стефанов. Няколко часа движението в участъка на магистрала „Тракия” беше силно затруднено.

Състоянието на пострадалите мигранти

Обгазени, дехидратирани и изтощени – в такова състояние пристигналите на място спешни медици открили мигрантите. След получения сигнал за изоставен бус на „Тракия” на място били изпратени шест екипа на столичната Спешна помощ.

На линейките се наложило да правят по няколко курса, за да успеят да транспортират всички мигранти до лечебните заведения. Осем от мъжете са били в по-тежко състояние, но все още няма информация някой от тях да е с опасност за живота.

От Здравното министерство потвърдиха за NOVA, че трима души са настанени в столичната болница „Св. Анна”, двама в ИСУЛ, а трима са транспортирани до „Пирогов”. По двама мигранти са откарани в болница „Александровска” и във ВМА. Други двама са настанени за лечение в МВР болница. Четирима остават под лекарско наблюдение в Пазарджик, откъдето увериха, че пряка опасност за живота им няма.

„Всички са много дехидратирани. При всички положения са били на място с малко въздух. Най-тежко е състоянието на момче на 17 години, което е поставено на кислород. Успяхме да научим, че са били много хора, пътували са около две седмици в микробуса. Посоката според тях е Франция. Някои не са сигурни, че са в България. Мислят, че са в Сърбия”, каза дежурният лекар в МБАЛ-Пазарджик Димитър Бакалов.

По същото време катастрофа с мигранти е станала и в ямболското село Победа. При инцидента няма сериозно пострадали. 8 души са откарани за преглед в болницата без видими тежки наранявания. Други двама останаха на мястото на инцидента. Всички се представят като сирийски граждани и са на възраст около 25 години. Автомобилът, в който те са били превозвани, е излязъл от пътя при завой и се е ударил в дърво. Образувано е досъдебно производство.

Снимка: Георги Манев, NOVA