NOVA разполага с писмените показания и всички документи от проверката в болница

NOVA разполага с писмените показания и всички документи от проверката в болница „Пирогов”, в които детайлно е описано поведението на съветника на военния министър Мустафа Емин. Припомняме, че преди дни той поиска детето му да бъде прегледано приоритетно в Противошокова зала на „Пирогов”. Случаят стана известен, след като беше подробно описан във Facebook от медицинска сестра от лечебното заведение.

Съветник на министър заплашил медици в „Пирогов” да приемат детето му вместо друго

Впоследствие проверка на болницата показа, че няма извършени нарушения и са спазени всички етични и медицински стандарти. Военният министър Тодор Тагарев поиска допълнително разглеждане на случая, защото според него версиите са две.

Документите от проверката на „Пирогов” ще бъдат връчени и на депутатите в комисиите по здравеопазване и отбрана. Дали ще бъде освободен от поста си Емин ще стане ясно след изясняване на всички факти, допълни и премиерът Николай Денков.

NOVA разполага и с описа от камерите на болницата между 19:20 ч. и 22:40 ч. Детето на съветника на министъра на отбраната е прието в Противошокова зала за обработка на рана на челото.

„Обясних на г-н Емин, че има спешно дете и е необходимо неговото да изчака и ще бъде обработено при първа възможност. Въпреки обяснението, бащата многократно прекъсна работата на екипа в Противошокова зала. Обясних му отново, че трябва да изчака спешния случай”, обяснява медицинска сестра.

Мустафа Емин отхвърли обвиненията, че е заплашвал медици в „Пирогов”

Лекар споделя, че Емин го попитал: „Дали, ако сега се обади на министъра, нещата ще станат по-добре”. Друга сестра пише: „В момент на афект, отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега е говорил с министъра на здравето и сега щяло да има последици”.

Тагарев е направил своя вътрешна проверка след скандала с Мустафа Емин. „Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и версиите се разминават съществено”, твърди военният министър.

Решението дали Емин да бъде освободен от длъжност, Тагарев ще вземе, след като се запознае с всички факти, като е изискал видеозапис от „Пирогов”. „Очаквам да видя запис. Твърди се, че има запис, който може да ми бъде предоставен. Аз разбрах, че много хора са го гледали вече, но аз не съм”, допълва той. От Министерството на здравеопазването заявиха, че са готови да предоставят видеозаписа на военния министър.

След случая със съветник на министър в „Пирогов”: Какво показва проверката на болницата

От своя страна премиерът също очаква изясняване на обстоятелствата. „Не може на базата на един Facebook профил, на едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, съветникът трябва са си отиде. Но ако всъщност се окаже, че това е прикрита атака с друга цел, бих оставил министърът сам да прецени”, подчерта Денков. 

Представители от Етичната комисия на „Да, България” вече са се запознали със съдържанието му. „Всички документи от проверката в „Пирогов” са предоставени на Комисията по здравеопазване на Народно събрание”, твърдят от формацията.

Репортер: Тоня Стоянович