В бъдеще могат да се очакват и по-сериозни и по-чести валежи

Спешни мерки от страна на Министерството на околната среда и водите в най-засегнатите от водното бедствие райони. Басейнова дирекция следи непрекъснато състоянието на реките и язовирите в района. Властите успокоиха, че нивото на водата все пак намалява. Водната стихия е нанесла щети на язовирните стени в района.

Според Басейнова дирекция причините за водното бедствие са комплексни. Данните на експертите сочат, че нивото на река Велека започва да спада. Намаляване на нивото на водите има и в двата язовира в близост до Лозенец, обясниха за NOVA от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

Денков за наводненията по Черноморието: Проверява се дали е имало последствия от застрояването

Полупразните язовири около Лозенец са спасили Царево и района от по-голяма трагедия, категорични са експертите, които от два дни обхождат водоемите.
„В момента, в който се е покачило водното ниво язовирите са започнали да преливат през преливниците. По-скоро язовирите са спомогнали за това да не се получи приливна вълна надолу по деретата и реките.”, каза Деница Михайлова, началник на ДАМТН.

„Този язовир е бил напълно празен преди да започнат големите валежи. Ако не е бил този язовир, сега целия комплекс „Оазис” нямаше да съществува”, заяви Георги Лапчев, кмет на Царево.

Четири жертви след потопа в Царево

Властите успокоиха - нивото на водата постепенно спада. „Водното ниво спада в сравнение с вчера с около метър-два е по-ниско, валежите спряха, надяваме се да продължи така”, добави Михайлова.

Въпреки това язовирите ще бъдат източени. „Решението, което взех е те да бъдат напълно обезводнени, т.е. ще бъде свалена водата в двата язовира и стартираме спешна дейност по ремонт на стените, тъй като тази изключително мощна вълна е разрушила и двете стени, така че искаме помощ от държавата”, посочи Лапчев.

Спешен план за действие имат и от Басейнова дирекция. Нивата на реките Велека и Караагач са под постоянен контрол.
„След като се успокои обстановката ще направим извънреден мониторинг на качеството на морската вода, както и на речните води. Към момента нивото на река Велека спада. Още от вчера вечерта започна да спада. Ние бяхме на място, успяхме да видим пораженията от бедствието”, заяви Явор Димитров, Басейнова дирекция.

В бъдеще могат да се очакват и по-сериозни и по-чести валежи. А моделите за определяне на зоните рискови от наводнения трябва да се усъвършенстват, призна пред NOVA министърът на околната среда и водите.
„Българската инфраструктура по принцип не е адекватна към климата, който ние имаме. Освен това вече сме свидетели и на климатични промени, което означава по-висок риск от екстремни явления”, каза Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК