Той се проявява както при малки деца, така и при възрастни хора

Всеки е чувал за анорексия и булимия. Но тези хранителни разстройства далеч не са единствените. За по-малко познатите такива проблеми разказва епизод от поредицата „Знаеш ли как?”, излъчвана по канала Da Vinci на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

По света има хора, които могат да ядат само храни в определен цвят. Други пък са пристрастени към водата. Около 5% от жените на възраст между 15 и 35 години са засегнати от някакъв вид хранително разстройство. Сред тях са и тези с неофобия – невъзможност за опитване на нов вид храна. Този проблем понякога засяга и малки деца. За тях експертите съветват родителите да не ги насилват, а да им обясняват за ползите от даден продукт. Вариант е и да ги слагат на масата в компанията на други деца, които да дадат добър пример.

Обикновено неофобията изчезва на възраст около 6 години. При някои хора обаче тя остава като проблем за много по-дълго време.

Възможно обяснение за това състояние може да бъде някаква случва в живота на човека – като задавяне в храна, например. Вследствие на това човек може да започне да избягва определен тип храни и така дава „поле за изява” на фобията си.

Причините за неофобията може да се крият не само в психиката, но и във физическите особености. Това разстройство се предава генетично.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.