Темата стана повод за напрежение в Народното събрание

Темата за дрона, открит на скалите край Тюленово, и реакцията на военните стана повод за напрежение в Народното събрание. Част от депутатите поискаха оставката на военния министър и извънредно заседание на Комисията по отбрана.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че реакциите показват пълна безотговорност и липса на държава. „Не може от снощи никой да не реагира. Всички видяхте как се обезврежда съоръжението - с полицай, който пуши и друг, който по потник гази из водата. Тагарев трябва да си ходи незабавно”, категорична бе Нинова.

Според Бойко Борисов, когато министър на отбраната се изказва по подобна тема, той трябва да е напълно запознат с нея и да осветли подробностите. „Претенцията ми е към цялото правителство - да се готвят, защото за съжаление или радост вие сте много по-подготвени. След това се налага да се излиза с нови брифинги, уж да се замазват нещата”, посочи Борисов.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска изслушване на министъра в Комисията по отбрана. „Тагарев да даде обяснения. Не сме информирани, било е редно той да ни информира, чакаме да ни обясни", посочи Пеевски.

Откриха дрон с прикрепен към него боеприпас край Тюленово (ВИДЕО)

„Абсолютно некомпетентно и непрофесионално е решението да се остави цяла вечер дронът с мината, който още в неделя е бил забелязан”, уточни Костадин Костадинов.

Според Тошко Йорданов от ИТН Тодор Тагарев трябва да подаде оставка, и то не само заради дрона с боеприпас, а по ред други причини. „Вероятно дронът е украински, защото, ако беше руски, Тагарев щеше да се снима с него”, добави Йорданов.

Ивайло Мирчев уточни, че военния министър ще бъде изслушан и ще му бъдат зададени адекватни въпроси. „Ако не е действал адекватно, ще има проверки. Тогава ние ще бъдем адекватни в тази ситуация”, посочи Ивайло Мирчев.

Решението, което взеха народните представители, е спешно да изслушат военния министър.

"В Комисия по отбрана министър Тагарев да даде обяснения. Не сме информирани. Било е редно той да ни информира", заяви Делян Пеевски, депутат от ДПС. 

"Да не бързаме да обвиняваме. Българската армия си върши свястно задълженията. Ако не е действал адекватно - ще има проверки и изводи", посочи Иво Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

Комисията се проведе в късния следобед, а министър Тагарев беше категоричен, че забавяне на военните не е имало. "Спазихме всички протоколи. Поддържаме готовност в рамките на 4 часа. Когато нещо стане  през нощта - няма как да тръгне веднага някой", посочи министър Тагарев. 

Тагарев заяви и, че няма причина да подава оставка.