Най-слабата сфера си остава правната система, заяви икономистът Зорница Славова

Икономическата свобода в България продължава да намалява според публикуваното днес от Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с канадския институт „Фрейзър“ изследване “Икономическа свобода по света 2023”, отреждайки на страната 43-тото място сред 165 държави и територии.

Къде са най-ниските и най-високите заплати в България

Според икономиста Зорница Славова от ИПИ със забраната на вноса на украински стоки се нарушават основни търговски принципи. "Пазарната логика е за свободна търговия, това намалява цените, също така се осигурява конкуренция и качество. За да се определи степента на икономическа свобода, се мерят индикатори като защитата на правото на собственост, съдебната система, размера на правителството, инфлацията, регулациите, както и затрудненията пред бизнеса и гражданите", обясни тя. 

По думите ѝ проблемите са изначални. "Вчерашното проучване е по данни от 2021 г. У нас най-слабата сфера си остава правната система. Имаме проблем с ниското доверие в съдебната система и безпристрастността на съдилищата. А това е базата, привличаща инвестиции и гарант за свободата. Приемането на плоския данък, който намалява налозите, ниските мита, свободата на движение, пари и хора, както и стабилната валута, това са силните ни страни", посочи икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.