Как се стига до опасния инцидент и кой е отговорен

Сигнал за инцидент в детска градина. Родители разказаха пред NOVA, че преди няколко дни 6-годишното им дете е паднало от прозорец на тоалетна на втория етаж в градината в село Мирово, Старозагорско. Една от майките каза, че директорката сама е закарала детето в болница.

Момиченцето, което е на 6 години, се е покатерило на тоалетната и е полетяло от този прозорец на втория етаж в детската градина. Според родителите, децата са били без надзор. Отговорен за тях в този момент е бил директорът детското заведение, която е и учител. 

НАСИЛИЕ В ГРАДИНАТА: Уволниха помощник-възпитателка след клип, на който удря дете

„Писъкът беше много зловещ. Детето се подпираше на сградата с едната ръчичка, в това време излиза учителката, дърпа го за ръка и го скрива зад ъгъла“, каза Василка Кръстева, готвач. 

Родителите смятат, че има опит за прикриване на случая и първоначално им е било казано, че пострадалото дете е паднало по стълбите, защото е бутнато от друго дете. 

Според персонала на ДГ „Смехуранче“, в този момент директорката, която се и грижела за групата, приемала продукти, което не ѝ влиза в задълженията. Другата учителка, която е била втора смяна, научава за инцидента от децата.

"Едно дете ми каза, г-жо Мария падна през прозореца, друго потвърди“, каза учител. 

Опитахме да вземем гледната точка на директорката, но тя отказа коментар. Заради случая, от понеделник родителите спряха децата си от детска градина, докато директорът не подаде оставка.

„Инцидентът е станал в понеделник, а на мен ми казаха чак в четвъртък. Казаха ми, че е паднало по стълбите”, заяви Димитър Мурджов, кмет на с. Мирово. 

Насилие или инцидент: 3-годишно момченце пострада в детска градина (ВИДЕО)

От Община Братя Даскалови са извършили проверка намясто и трябва да решат дали да сменят директора на детска градина.

Районната прокуратура - Стара Загора се самосезира след репортажа на NOVA. Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от органите на РУ-Чирпан. Указано е да се снемат обяснения от свидетели - служители в детската градина, очевидци, близки на пострадалото дете и др. Да се приложат по преписката записи при наличие на видеонаблюдение на детската градина. Да се изиска медицинската документация от констатираните травми и проведеното лечение на детето.
Да се изиска информация от Регионално управление образование в гр. Стара Загора относно това били ли са уведомени за настъпил инцидент, извършена ли е проверка и какъв е резултатът от нея, както и налице ли са данни за нарушения от страна на служители на детската градина. Разпоредено е проверката да се извърши в най-кратки срокове - до 30 дни.

Повече гледайте във видеото.