Подводните екосистеми са застрашени от затоплянето на климата

Алианс от 45 държави обеща да събере 12 милиарда долара за опазване и възстановяване на коралови рифове, които са застрашени в световен мащаб от изменението на климата. „Пробивът в кораловия риф“ беше обявен от редица от нации, в чиито територии се намират три четвърти от кораловите рифове по света, предаде АФП.

Обещанието е за удвояване на площта на защитените коралови рифове от текущата оценка от около 60 000 квадратни километра и възстановяване на около 10 500 квадратни километра. Планът, обявен от Международната инициатива за кораловите рифове, включва водещото обещание за осигуряване на 12 милиарда долара инвестиции от публични и частни източници до 2030 г.

ФЕНОМЕН: Започна размножаването на коралите край Окинава (ВИДЕО)

„Тази инвестиция ще позволи по-ефективно управление на кораловите рифове, включително управление на качеството на водата, крайбрежно управление и местни и регионални разпоредби“, обявиха от групата.

Все пак тази цифра се сравнява с приблизително 174,5 милиарда долара годишно, които според проучване от 2020 г. са били необходими за запълване на празнината във финансирането за опазване на океана в по-широк план.

Учени: Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

Кораловите рифове по света са особено застрашени заради рекордно топлите морета тази година. Морските горещи вълни - епизоди на необичайно високи температури на водата - стават по-чести и интензивни. Според учените океаните са погълнали 90% от излишната топлина, произведена от човешката дейност от зората на индустриалната ера. Тази излишна топлина продължава да се увеличава, тъй като парниковите газове се натрупват в земната атмосфера, главно от изгарянето на нефт, газ и въглища.

Източник: БГНЕС