Многохилядни демонстрации се проведоха в някои държави, въпреки забраните

Редица страни забраниха напълно или частично пропалестинските демонстрации. „Хамас” призова в петък, ден за молитва за мюсюлманите, всички да излязат по улиците в подкрепа на Палестина. На много места прецениха, че тези митинги представляват риск за обществения ред. Има опасност демонстрациите да преминат в антисемитски атаки или самите демонстранти да бъдат нападнати.

Пълна забрана въведе Франция. В страната живеят 5 милиона араби и половин милион евреи - най-големите общности в цяла Европа. Въпреки забраната снощи митинг там се проведе. Полицията го разпръсна с водни струи и сълзотворен газ. В Унгария, премиерът Орбан се закани, че всички демонстрации, които подкрепят терористи, ще бъдат забранени. Частична забрана въведоха в Австрия и Германия. Столиците Виена и Берлин оцениха демонстрациите като рискови. В Холандия премиерът Рюте остави решението на кметовете по места. Забрани има не само в Европа. Съседната на Израел и Палестина – Йордания, въведе ограничение в долината на река Йордан.

Докато в Европа опитват да забранят митингите, в десетки страни по света се проведоха големи демонстрации в подкрепа на Палестина. Многохилядно множество се събра в Йордания, въпреки забраните.  На място бяха изпратени хиляди полицаи и войници, които да спрат шествието. Стигна се до напрежение и сблъсъци.

Израелската армия призова за евакуация от Газа, "Хамас" забрани гражданите да напускат града

"Искаме да изпратим послание до целия свят. До всеки арабин или мюсюлманин, до всеки човек със съвест. Газа е под обстрел и войната ескалира", сподели  жителка на Аман

Истинско море от хора се събра в Ирак. Множеството палеше израелски знамена и скандираше за свобода на Палестина.

"Искаме победа за народа на Палестина. И край на блокадата на Газа" каза , жител на Багдад

Демонстрации се проведоха дори в държави на други континенти и хиляди километри от Близкия Изток. В Малайзия проявата блокира движението в центъра на столицата. Дори в Токио се събра протест с искане да спре военната операция на израелската армия.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК